Mirza Teletović pohvalno govori o bivšem selektoru BiH: On me je napravio u igrača koji je naučio šta je košarka

3 min. čitanja

Bivši bosanskohercegovački košarkaš, Mirza Teletović, samo pohvalno govori o Dušku Ivanoviću, koji je postao novi trener Crvene zvezde.

Upravo zbog toga, srbijanski mediji se interesuju za nekadašnjeg selektora BiH, a dobar sagovornik je bio i naš košarkaš.

– Istina je, postoje neki igrači koji ne mogu sa Duškom. To su oni koji nisu željeli da postanu legendarni, nisu htjeli da rade na sebi, da danas budu bolji u odnosu na juče. Oni koji nisu posvećeni košarci, e takvi nisu mogli s njim, rekao je Mirza Teletović za Mozzart.

On kaže da ga je Duško Ivanović naučio šta je košarka.

– Svaki put kada pričam o Dušku, moram da istaknem da me je on napravio u igrača koji je naučio šta je košarka, šta je potrebno da uradim da bih pobijedio. Ne na jednoj utakmici nego ono najbitnije – kako se osvajaju trofeji. Ako sam prije Duška bilo šta znao o košarci, onda sam barem tri puta više naučio od njega. Pogledajte igrače koji su prošli kroz njegove ruke. Nije on samo stvorio šampionske timove, stvorio je i šampionske košarkaše. Da nije bilo njega, ne bih imao ovakvu karijeru i garantujem da mnogi drugi ne bi upola bili dobri da nisu njega u jednom trenutku imali za trenera. Zovite Oberta, Nocionija… Kazaće vam i oni. Zapravo, pozovite Igora Rakočevića, on je još i bio ime prije dolaska u Baskoniju. Ali, i on će da potvrdi moje riječi, ubeđen sam.

Dao je i savjet košarkašima Crvene zvezde.

– Zvezda je dobila iskrenog čovjeka i vanserijskog trenera. Moj savjet igračima je vrlo jednostavan: Slušajte šta vam Duško priča i bićete bolji igrači. On vas neće slagati, uvijek će vam reći sve, ali na pravi, ljudski način. Nebrojeno puta tokom karijere me je povukao sa strane i pričao sa mnom kao sa čovjekom o stvarima koje moram da popravim kako bih ja bio bolji i kako bi ekipa napredovala. I znate šta? Nikada nije pogriješio. Jednostavno, bolje razumije košarku od igrača na parketu, na višem nivou je od ogromne većine.

 

Podijeli ovaj članak