Liverpool je sinoć izašao na teren sa drugačijom formacijom, impresije su fantastične

3 min. čitanja

Menadžer Liverpoola Jurgen Klopp je na sinoćnjoj utakmici Lige prvaka protiv Rangersa odlučio da odustane od svoje standardne formacije 4-3-3 što je označeno kao moguća prekretnica Redsa ove sezone. 

Redsi su sinoć izašli u formaciji 4-4-2 koja je izgledala i kao 4-2-3-1 ili 4-2-4, te im je tako pružena nova prilika da spase sezonu.

Ključni igrač je bio Darwin Nunez koji je igrao klasičnu devetku i tako ostavljao prostor Mohamedu Salahu, Diegu Joti i Luisu Diazu da zaprijete iz drugog plana.

Egipatski ofanzivni fudbaler je ove sezone tek postigao dva gola, ali je izgledao odlično u novoj formaciji koja mu je dala više slobode u napadu, a to je rezultiralo golom sa jedanaest metara u drugom dijelu. 

Žrtva nove formacije je Brazilac Fabinho, koji je susret počeo sa klupe za rezervne fudbalere, a to se pokazalo kao pun pogodak. Nakon utakmice, Klopp je priznao da je novu formaciju uigravao tek u ponedjeljak na treningu, no razlika je jasna.

– To je bila zaista vrhunska defanzivca partija u novoj formaciji. Ofanzivno smo kreirali mnogo prilika, postigli smo dva gola i izgledali smo kvalitetno s obzirom da smo tek jedan trening uvježbavali ovo. Nikada to nismo ranije radili i mislim da ćemo biti bolji u budućnosti. Vidjeli ste koliko je Darwin kvalitetan, svi smo sigurni da će konačno otvoriti golgetersku seriju, rekao je Klopp nakon utakmice i dodao:

– Taktička promjena nema veze konkretno sa ovom utakmicom već sa stanjem uopšte u klubu. Želimo da se branimo drugačije nego što smo dosad radili. To nam je uspjelo i nadam se da ćemo nastaviti igrati ovako i okrenuti situaciju u našu korist. 

 

  

Podijeli ovaj članak