Kovačević: Ponašamo se kao da investitor nikada neće doći, nećemo dozvoliti fantomsku privatizaciju Želje

3 min. čitanja

Predsjednik FK Željezničar Edis Kovačević odgovarao je na pitanja navijača, aktivnih članova kluba za 2023. godinu.

VEZANI TEKST – Radna grupa ima zadatak: Željo priprema novi Javni oglas za ulaganje ili partnerstvo na više modela

Željo je objavio prvi dio njegovih odgovora, a navijače je najviše zanimala situacija vezana za potencijalnog strateškog parnera, poreznog duga i infrastrukture.

Kovačević se osvrnuo na pregovore sa potencijalnim partnerom Eldinom Diglisićem, koji su u konačnici propali.

– Nismo uspjeli finalizirati i potpisati ugovor sa Eldinom Diglisićem. Imali smo odluku da je on izabran za strateškog partnera. U pripremi je novi javni poziv. On će biti vrlo brzo objavljen i na taj poziv se i Diglisić kao potencijalni partner može prijaviti. Zašto je on odustao, ne znamo ni mi, nije nam iskomunicirao.

– Idemo dalje, pitanje strateškog partnerstva, investiranje u klub ostaje nam stalna obaveza. Ono što je bitno reći našim članovima i navijačima je da ova garnitura neće dozvoliti fantomsku privatizaciju kluba. Nećemo klub nikome predati tek tako i nemamo mandat da klub predamo u ruke nekog investirora i da poslije budemo izloženi značajnim rizicima poslovanja i opstanka – rekao je Kovačević, dodavši da Željo vodi politiku kluba kao da investitor nikada neće doći, ali da se radi na tome  da on dođe. Naglasio je kako je s investitorom je lakše i brže postići ciljeve, ali ne po svaku cijenu.

Objasnio je da je Željezničar narodni klub, klub članova i navijača.  Osvrnuo se na obaveze kluba prema Poreznoj upravi Federacije BiH. Istakao je da porezni dug Želje iznosi 3,65 milion KM, od čega se 1,4 miliona odnosi na kamatu. To znači da je glavnica 2,25 miliona.

– Naš kratkoročni cilj je da otplatimo dug koji je nastao do 31.12.2018. godine. Tu smo dužni još nekih 560.000 KM. Kad to otplatimo, stječemo pravo na otpis 1,3 miliona KM kamate. Onda će se dug svesti na 2019., 20120. i 2021. godinu i to je nekih 1,7 miliona KM – kazao je Kovačević.

Predsjednik UO Željezničara rekao je i da u saradnji s Općinom Novo Sarajevo postoje aktivnosti na osposobljavanju poslovnih prostora na istočnoj tribini stadiona Grbavica, kao i etažiranju sjeverne tribine, a što bi u budućnosti klubu moglo donijeti značajne prihode.

Kada je u pitanju fudbalski teren, odnosno prvi tim, naglasio je da Željo ima svoje ciljeve i da klubu treba jedinstvo kao nikad.

Faktor

Podijeli ovaj članak