Kodro: Volio bih da vratimo kult reprezentacije, naš cilj je odlazak na Evropsko prvenstvo!

7 min. čitanja

Meho Kodro je drugi put u karijeri postao je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.
   

Legendarni Mostarac danas je dobio podršku Izvršnog odbora FSBiH. Povodom toga održana je konferencija za medije.

Javnosti su se obratili predsjednik FSBiH Vico Zeljković, direktor A reprezentacije Zvjezdan Misimović i novi selektor Meho Kodro.

– Danas je važan dan za fudbal u BiH. Nismo željeli da licitiramo da imenima, jer to nije način da se dovodi selektor. Uspjeli smo da okončamo posao. Io je jednoglasno donio odluku, na prijedlog direktora Zvjezdana Misimovića. Nismo odustali od našeg cilja, a to je plasman na EP.

Sam start kvalifikacija nije bio po planu. Pokušavamo izvući pouke iz grešaka. Mislim da smo danas uradili najbolju stvar i smatramo da Kodro ima kvalitet da odvede našu reprezentaciju na EP – kazao je Zeljković.

Kodro je istakao da ima povjerenje u reprezentativce, te da naša selekcija ima kvalitet za plasman na Evropsko prvenstvo.

– Hvala na povjerenju koje mi je ukazano. Ovo je meni velika prilika, doživljavam na način da sam apsoultno sretan i ponosan što sam izabran kao selektor zbez ozbira na težinu posla koja nas očekuje. Imam povjerenje u moj kvalitet, u stručni štab. Pokušat ćemo napraviti stručni štab koji će biti kompetetan, koji će pomoći da se ekipa kvalifikuje na EP.

Imam povjerenje u reprezentativce, u naše najbolje igrače. Imamo kvaliteta i pravo da se nadamo, bez obzira u probleme kojima se nalazimo, izborimo plasman. Mislim da je realno za očekivati. Veliki cilj je odlazak na EP, mali cilj je to da igračima vratimo samopuzdanje koje je poljuljano, te povjerenje javnosti. Nadam se da ćemo mi svi koji činimo Fudbalski savez BiH apsolutno sve učiniti da dođemo do toga cilja rekao je Kodro.

Novi selektor će imati težak zadatak da odvede naš državni tim do jednog od prva dva mjesta u grupi, koja vode na EP, ali će imati priliku da uigra ekipu za baraž kojeg su Zmajevi osigurali osvajanjem prvog mjesta u Ligi nacija – grupa B3 i preko kojeg će imati priliku da se domognu plasmana na EURO u Njemačku i višemilionske nagrade.  Debi na klupi BiH novi selektor imat će 8. septembra kada ćemo na Bilinom polju u 5. kolu kvalifikacija za EP ugostiti Lihtenštajn.

– Nemam dilema, volio bih da vratimo kult reprezentacije. Situacija je delikatna. Kad pogledam iz jednog ugla to je motivirajuće za sve nas. Dosta puta smo puta bili sudionici kad protiv velikih ekipa nismo imali šansi, dobro smo izgledali. Sada očekivanja nisu velika, to može biti motiv igračima. Sve može da se promjeni u naredne dvije, tri utakmice. Prvu utakmicu igramo protiv Lihtenštajna, drugu protiv Islanda, treću protiv Lihtenštajna.

Kada budemo igrali susret protiv Lihtenštajna, Island glavni konurent za drugu poziciju igra protiv Portugala. Želimo zavisiti od nas samih, to je možda čak i površno kad ovako pričam.

Imamo šanse i možemo je tražiti. Volio bih da svi zajedno vratimo iluziju i mogućnost igrača – kazao je Kodro, pa dodao:

VEZANI TEKST – Meho Kodro novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

– Nisam se čuo sa igračima, do danas nisam znao da će biti zvanično. Nisam želio ni sa kim da pričam po tom pitanju, malo sam pokrenuo stvari unutar stručnog štaba. Od ovog momenta ću stupiti sa igračima, od danas počinje faza priprema.

Mi nemamo prostora za velike promjene, da li će doći do jednog, dva nova imena, to je sve nafriško. Pratio sam reprezentaciju, glavni naši igrači su tu sa spiska prošlog selektora. Ja ću se otprilike kretati u tim okivirima – rekao je novi selektor Zmajeva.

U prvom mandatu sam imao dobro iskustvo. Imao sam dva, tri vrlo dobra razgovora sa Zeljkovićem i Misimovićem, vidim da su stvari dosta jasnije i zrelije. Stekao sam dojam da situacija nije ni izdaleka kao što je bila. Poklopile su nam se vizije, cilj je zajednički. Osjetio sam da smo svi usmjereni prema tom cilju – poručio je Kodro.

O igračima iz Premijer lige.

– Ja sam u bh. fudbalu bio prije 7, 8 godina. Znam kakvo je stanje bilo, sada je organizhacijski na nivou. Kvalitet igrača u našoj ligi ima. Mi ćemo ih pratit. Nemam ja problem pozvati igrača iz naše lige ako zasluži – prokomentarisao je Kodro.

Kenan, sin novog selektora, reprezentativac je naše zemlje.

– Kenan je moj sin, ali da bi igrao, morat će zaslužiti. Ako zasluži igrati, igrat će. Ako ne zasluži, neće. On ima 30 godina, shvatit će to. Nije prvi put da sarađujemo, bio sam mu trener i u Sociedadu. Kenan zna kakav sam ja, on ne bi volio da osjeti bilo kakvu vrstu protekcije. Moje ime je Kenanu u fudbalu puno više odmoglo nego pomoglo – dodao je novi selektor Zmajeva.

Prisutnima se potom obratio i Zvjezdan Misimović.

– Došli smo do te situacije da smo jako loše startovali u kvalifikacijama, došli u situaciju da promjenimo nešto. Meni je čast. I ranije smo imali dosta razgovora, i ranije je bio blizu preuzimanja klupe. Imao sam priliku da u jednom kratkom periodu sarađujemo na relaciji igrač-trener. Tu sam mnogo dobrih stvari vidio kod njega kao selektora. Mislim da imamo realne šanse da se kroz kvalifikacije plasiramo na EP.

Sljedeće tri utakmice su ključne, da uzmemo devet bodova. Neka moja računica je da će doći do odlučujuće utakmice u zadnjem kolu. Ima mnogo posla pred nama, optimisti smo. Treba svaku utakmicu pobijediti, na kraju za ne daj Bože ima taj baraž ali nećemo tako gledati – rekao je Misimović, pa prokomentarisao incident sa konferencije za medije nakon poraza od Luksemburga:

– Psovke nisu bile upućene prema medijima, vi ste radili svoj posao, niste zgriješili. Ako se našao neko uvrijeđen, izvinjavam se. Nije bilo nikome od vas upućeno – kazao je Misimović.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak