Kladioničarski skandal trese Srbiju: Igrali za 500 eura, a zarađivali milione

2 min. čitanja

Naime, čak 30 igrača koji su igrali Košarkašku ligu Srbije nalazi se pod istragom zbog sumnje da su umiješani u namještanje utakmica, piše Kurir.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) iz tog je razloga zabranila promjenu klubova svim igračima koji su na bilo koji način umiješani u skandal i neće smjeti mijenjati ekipe sve do završetka istrage. Iz svjetske košarkaške kuće inzistiraju da se provede detaljna istraga veza za čitavu sezonu Košarkaške lige Srbije.

– Prosječna plaća u srpskoj košarkaškoj ligi je između 500 i 1000 eura. Većina igrača nema druge prihode, a novac koji dobivaju od košarke nije dovoljan ni za osnovne potrebe. To je, nažalost, mnogima bio signal da se upuste u namještanje utakmica. 

Da je sve to ostalo na zaradama od klađenja od nekoliko hiljada eura, vjerovatno nikad ne bi ni dospjeli pod sumnju, ali pošto je novac koji su zarađivali od kladionica bio sve veći i stigao čak do milionskih iznosa, upalio se alarm kod bookmakera i oni su o svemu obavijestili FIBA-u –  kazao je sagovornik Kurira upućen u slučaj.

– Obavještavamo javnost da KLS (Košarkaška lige Srbije) aktivno sarađuje s FIBA-om kako bi se disciplinski postupci riješili u što kraćem vremenskom periodu i kako bi se nadalje osigurao integritet takmičenja.

S obzirom da su disciplinski postupci još uvijek u toku, KLS u ovom trenutku ne može pružiti detalje na kojim utakmicama i koji igrači su sudjelovali u manipulativnim radnjama.

Detaljnije informacija pružit će se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmeteno vođenje postupka, kao i presumpcija nevinosti samih aktera u postupcima – stoji u saopćenju KLS-a.

Podijeli ovaj članak