Japanci igraju u čast Ivici Osimu

9 min. čitanja

Ove nedjelje na stadionu JEF Uniteda Fukuda Denshi Areni u Chibi biće odigrana svečana memorijalna fudbalska utakmica u čast našem legendarnom fudbalskom treneru i igraču Ivici Osimu, Štrausu sa Grbavice.

Specijal

Meč će se igrati na dan otvaranja najvećeg planetarnog sportskog događaja, ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru, tačnije prekosutra sa početkom u 16 sati po lokalnom vremenu. U prodaju je pušteno oko 19.000 ulaznica, a očekuje se ispunjen stadion sa željom da se oda počast jednom od najvećih trenera koji je sa velikim uspjehom radio na razvoju fudbala u Japanu. Organizatori utakmice su, osim JEF Uniteda, Japanska profesionalna fudbalska liga (Japan Professional Football League – J1) te Fudbalski savez Japana.

Meč će uživo prenositi Chiba Television (Chiba Tele Mirai Channel), oficijelni YouTube nalog JEF Uniteda, kao i DAZN, globalna sportska streaming platforma. Na oficijelnoj web stranici JEF Uniteda napravljen je i poseban specijal sa osvrtom na ovu utakmicu, te o životu i radu našeg trofejnog trenera, učitelja i filozofa. Sav novac od prodaje ulaznica biće doniran za djecu i razvoj fudbala. Japanci to vrlo često vole da naglase, ono za šta se Osim uvijek zalagao i koji su oduvijek bili njegovi ljudski, moralni principi i postulati. Dakle, u ovom meču nastupiće Osimov JEF United i Osimov Japan. Za oba tima nastupiće svi igrači koje je popularni Švabo trenirao za vrijeme boravka u Japanu. Između ostalih, za Osimov JEF nastupiće Irian Stoyanov, Hayato Sato, Naotake Hanyu i mnogi drugi. Za Osimov Japan na teren će istrčati neka od najpoznatijih imena iz japanskog nogometa: Kengo Nakamura, Hideo Hashimoto, Keita Suzuki, te svakako Shunsuke Nakamura, nekadašnji igrač italijanske Reggine, škotskog Celtica, te španskog Espanyola.

Poslastice

Specijalno za ovu priliku danski proizvođač sportske opreme Hummel napravio je posebno dizajnirane i brendirane dresove sa Osimovim likom i tipografijom te grbom na grudima. Na lijevom rukavu dresa su zastave Bosne i Hercegovine, Francuske, Grčke, Austrije i Japana, zemlje u kojima je Ivica Osim uspješno nastupao kao igrač i trener. Dresovi, majice, dukserice, šalovi, bedževi, šolje, privjesci i ostali suveniri namijenjeni za ovu utakmicu mogu se naći u slobodnoj prodaji. Organizatori utakmice su se pobrinuli za to da cijeli ugođaj prije utakmice i poslije nje protekne na način na koji je Štraus sa Grbavice živio i radio u Japanu. Tokom boravka u ovoj dalekoj istočnoj zemlji Osim je bio ljubitelj njihovog tradicionalnog pića sakea. Tako je Okazaki Sake Brewery iz Uede, prefektura Nagano, napravio specijalno izdanje sakea sa Osimovim likom. Zove se Sinshu Kirei Ivica Osim memorijalni meč. Također, Osim je vrlo često volio da posjećuje kineski restoran Taiko u Urayasu. On je za ovu priliku napravio specijalni Osim Bento, dok će se tokom meča služiti i tradicionalna bosanska kafa sa rahat-lokumom iz restorana The Mosque Coffee iz Shimokitazawe.

Japanska priznanja i nagrade

Ovo je još jedno u nizu priznanja koja je Ivica Osim dobio od države Japan, njenih građana i mnogobrojnih vjernih navijača. Tako je na svečanoj ceremoniji koja je održana 10. septembra ove godine u glavnom gradu Japana Tokiju popularni Švabo primljen u Kuću slavnih (Japan Football Hall of Fame). U ime porodice nagradu su preuzeli fudbaleri JEF Uniteda koje je Osim nekoć trenirao, Naotake Hanyu, Yuto Sato i Keita Suzuki. Prijateljska utakmica koja je igrana 6. juna na Nacionalnom stadionu u Tokiju između selekcija Japana i Brazila počela je minutom šutnje za našeg Štrausa sa Grbavice. Dok je trajala minuta šutnje, na velikom semaforu su se izlistavale fotografije Ivice Osima koji je “zadužio” Japance, a oni mu to nisu, i nikada neće zaboraviti. Ivica Osim je u decembru 2016. godine dobio još jedno veliko priznanje od Vlade Japana. U pitanju je jedna od najznačajnijih nagrada koju dodjeljuje sam car ove daleke istočne zemlje. Osim je nagrađen Ordenom izlazećeg sunca, 4. klase, zlatnih zraka sa značkom. Nagrada se dodjeljuje kao priznanje za doprinos razvoju fudbala u Japanu i promociju međusobnog razumijevanja između Japana i Bosne i Hercegovine.

Trag

Iako je u Japanu radio samo nepunih pet godina, Ivica Osim ostavio je dubok i neizbrisiv trag. Od 2003. do 2006. godine bio je trener JEF United Chiba s kojim je 2005. osvojio J. League Cup. Naredne godine njegov sin Amar prigrlio je isti trofej. Treba naglasiti da su Ivica i Amar osvojili za sada jedina dva trofeja za ovaj japanski klub. Štraus sa Grbavice je reprezentaciju Japana predvodio u tačno dvadeset mečeva, a zabilježio je skor od 13 pobjeda, pet neriješenih i samo tri poraza uz uspješnost od 60 posto. Na klupi samuraja debitovao je 9. avgusta 2006. godine u utakmici protiv selekcije Trinidada i Tobaga, na kojoj je Japan slavio rezultatom 2:0. Treba naglasiti da je Osim naslijedio brazilsku legendu Zica, koji je bio selektor od 2002. do 2006. godine. Osim je predvodio samuraje na Azijskom kupu 2007, koji je tada bio u zajedničkoj organizaciji Indonezije, Malezije, Tajlanda i Vijetnama. Samuraji su u utakmici za treće mjesto izgubili na penale od selekcije Južne Koreje rezultatom 6:5 nakon 0:0 u regularnom toku meča. Nakon Azijskog kupa, Osim je 17. oktobra 2007. godine sa reprezentacijom Japana osvojio Afro-azijski kup nacija. Tada su slavili nad selekcijom Egipta visokim rezultatom 4:1, a susret se odigrao na stadionu Nagai u Osaki. Ovo takmičenje se tradicionalno igra između pobjednika Azijskog i Afričkog kupa nacija. Ivica Osim je 16. novembra 2007. godine pretrpio težak moždani udar u svom domu u Japanu. Nakon toga više nije bio u mogućnosti da se bavi selektorskim, odnosno trenerskim poslom, sve do svoje smrti. Osim je vrlo kratko, od juna do decembra 2008. godine, bio i savjetnik Fudbalskog saveza Japana. Japanski novinari su početkom ove godine izglasali to da je Ivica Osim dao najveći doprinos razvoju domaćeg fudbala. U konkurenciji su još bili čuveni Arsène Wenger, Mihailo Petrović i Hans Ooft.

Osimovi uspjesi izvan Japana

Ivica Osim je kao trener predvodio FK Željezničar (1978 – 1986), reprezentaciju Jugoslavije (1986 – 1992), FK Partizan (1991 – 1992), Panathinaikos FC (1992 – 1994), SK Sturm Graz (1994 – 2002), te već spomenute JEF United (2003 – 2006) i reprezentaciju Japana (2006 – 2007). Na Ljetnim olimpijskim igrama učestvovao je tri puta, jednom kao igrač (1964) i dva puta kao trener (1984, 1988). Jugoslavija je sa Osimom 1984. godine u Los Angelesu osvojila bronzanu medalju. S reprezentacijom Jugoslavije kao savezni selektor izborio je nastupe na FIFA Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji i dvije godine kasnije, na UEFA Evropskom prvenstvu u Švedskoj 1992. Na Svjetskom prvenstvu u Italiji Jugoslavija je osvojila visoko peto mjesto, te je to posljednji nastup bivše države na najprestižnijem fudbalskom turniru. Ivica Osim je posljednji selektor bivše Jugoslavije, te je isto tako zabilježio najveći broj utakmica na klupi plavih, ukupno 53. Kao igrač za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je 16 puta i postigao osam golova. Na Evropskom prvenstvu 1968. godine u Italiji Ivica Osim je dao veliki doprinos osvajanju srebrene medalje. Uvršten je i u tim šampionata (UEFA Team of the Tournament) uz još dvojicu Jugoslovena Dragana Džajića i Mirsada Fazlagića. Štraus sa Grbavice je u svom bogatom trenerskom poslu bio i instruktor FIFA osamdesetih godina u mnogim afričkim zemljama, te je tako bio zadužen za obuku i licenciranje mladih talentovanih trenera. Na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine bio je dio tehničkog tima FIFA. Ivica Osim je za svoj rad dobio pregršt nagrada i priznanja. 

 

 

Podijeli ovaj članak