Hadžibegić: Vrlo je teško spremati ekipu kada fale tri standardna igrača, međutim…

5 min. čitanja

Dolaskom kapitena Edina Džeke, koji je stigao danas nešto iza 17 sati i pred večerašnji trening (18.00 sati), napokon se igrački kompletirala fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja se od srijede u Trening-centru Fudbalskog saveza BiH priprema za nastupajuće kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Selekciju BiH, koja u petak putuje za Portugal, gdje će u subotu, 17. juna (20.45 sati), u Lisabonu igrati protiv domaćina i favorita Grupe J, 20. juna u Zenici na Stadionu Bilino polje očekuje također zahtjevan duel protiv Luksemburga.

Selektor Faruk Hadžibegić istakao je zadovoljstvo što se kapiten priključio te da su ponosni na njegov put do finala Lige prvaka, u dresu italijanskog Intera, koji je u finalu poražen od engleskog Manchester Citya. Džeko, razumljivo, nije izašao na večerašnji trening sa saigračima.

– Bez obzira što nije pobijedio, mi bismo svi voljeli da smo bili na njegovom mjestu. To je veliki uspjeh. Drago mi je da je zdrav, jeste da je umoran. Vidjet ćemo danas i sutra koje su njegove fizičke mogućnosti, poslije puta i svega toga. Vrlo je rano i teško reći koju šta možemo imati i koju korist od njega na obadvije utakmice-  kazao je Hadžibegić.

Veznjak Rome Benjamin Tahirović danas se povrijedio te nije bio ni na jutarnjem treningu, a danas je već uradio i snimak magnetnom  rezonancom.

– Čekamo definitivno analizu doktora, da vidimo šta i kako možemo sa njim. Nije bilo planirano da bude povrijeđen i umoran. Danas nije trenirao ujutro, a neće ni s nama poslijepodne – u cilju da uradimo sve da bismo ga mogli koristiti u naredne dvije utakmice. Nisam u stanju reći koje je stanje, što se njega tiče – kazao je Hadžibegić.

VEZANI TEKST – Džeko se priključio pripremama Zmajeva u Zenici

Portugalci su s novim selektorom Robertom Martinezom imaju odličan sastav, dok je naš tim oslabljen neigranjem Ermedina Demirovića (Augsburg) i Radeta Krunića (Milano).

– Nemojmo zaboraviti i Denisa Hadžikadunića, koji je isto povrijeđen. Znači, to su tri standardna igrača. Vrlo je teško spremati ekipu kada fale tri igrača. Ne samo što mi nemamo zamjene, nego je i klupa manje spremna da bi se mogao održati neki ritam na tom evropskom nivou.

Portrugal je jedan od favorita, kada gledamo evropski fudbal. Oni su selekcija koja je osvajala velike rezultate, sa velikim igračima. Međutim, mi smo mlada reprezentacija koja se ne boji nikoga i koja će pokušati sve što se može napraviti na toj utakmici, a poslije toga i sa Luksemburgom. Naš je cilj da budemo među prve dvije ekipe u novembru – podvukao je Hadžibegić.

Naglasio je kako protiv Portugala i Luksemburga nije situacija život na biti ili ne biti, ali je bitno da na kraju ostvarimo cilj te biti među prve dvije ekipe.

– Očekujem tešku utakmicu. Meni je veći problem našeg ritma, jer imamo igrača koji su prestali igrati u prvenstvu u aprilu, neki u maju. Tako da je teško napraviti ekipu u kojoj su svi iste fizičke spreme. Međutim, to je sastavni dio naših problema, sastavni dio našeg posla. Ja sam zadovoljan atmosferom, koja je na treningu, u hotelu…

Svjesni su da imamo jednu finu priliku, a onda je i motivacija igrati i u Portugalu, pred nekih 80.000 gledalaca – kazao je Hadžibegić, koji vjeruje da će u Zenici imati veliku podršku protiv Luksemburga.

Prvi strijelac Premijer lige BiH i bh. prvaka i osvajača Kupa BiH Zrinjskog, iskusni Nemanja Bilbija, istakao je kako su jako priželjkivali dolazak kapitena Edina Džeke. Žao im je, dodao je, što je izgubio finale.

– Ponosni smo na ono što je napravio. Atmosfera u ekipi je stvarno jako dobra. Imamo sve uslove ovdje u kampu da u miru radimo, da se što bolje pripremimo za ono što nas čeka u Portugalu, a to je jedna jako teška utakmica.

Što se tiče mene, ova će utakmica možda doći, onako, kao kruna svega ovoga što sam napravio do sada. Ponosan sam na to i ako se ukaže i sekunda utakmice, pokušat ću da je iskoristim – kazao je Bilbija.

 

Podijeli ovaj članak