(FOTO) Željezničar pobjedom protiv Budućnosti izborio plasman u osminu finala Kupa BiH

4 min. čitanja

Fudbaleri Željezničara danas su na Gradskom stadionu u Banovićima savladali Budućnost rezultatom 2:1 u sklopu šesnaestine finala Kupa BiH.

Već u trećoj minuti je viđena prva ozbiljnija situacija ispred gola Budućnosti. Luka Malić je centrirao, ali je golman Šehović uhvatio njegov ubačaj. 

Nakon toga je uslijedio period mirne igre i bez velikih uzbuđenja, ali sve do desete minute susreta u Banovićima, kada je klub sa Grbavice imao odličnu priliku. 

Santos je prošao po lijevoj strani, odigrao povratnu loptu za Omara Beću. Međutim, njegov udarac je blokirao jedan igrač Budućnosti.

U 13. minuti se na udarac sa 18 metara odvažio Nedim Mekić, ali bez većih opasnosti po protivnički gol, s obzirom na to da je Šehić odbio loptu u korner.

Samo minut kasnije, u prilici se našao Dženis Beganović, koji je nakon ubačaja Mekića iz kornera šutirao glavom, te je pogodio stativu. 

Budućnost je zaprijetila u 16. minuti iz slobodnog udarca, ali je ubačaj jednog igrača ekipe iz Banovića završio u gol-autu.

Ekipa iz Banovića je u 24. minuti mogla da ugrozi gol Željezničara iz slobodnog udarca, a nakon reakcije odbrana, Željezničar je krenuo u kontranapad. Međutim, sudija svirao prekršaj Beganovića u napadu. 

Nakon pola sata utakmice u Banovićima, Željezničar je imao inicijativu, ali nije uspio nije uspio nekoliko svojih prila da pretvori u gol. 

Kako se bližio kraj prvog poluvremena, plavi sa Grbavice su bili nešto opasniji od protivnika, pa su do vodstva došli u 36. minuti. Mekić je ubacio iz kornera, a Beganović je loptu sproveo u mrežu. 

Domaći su mogli ekspresno doći do izjednačenja, ali je Maid Demirović sa desne strane iskosa šutirao u spoljašnji dio mreže, pa je propala odlična prilika za Budućnost. 

Do kraja prvog poluvremena više nije bilo prilika, pa je Željezničar nakon prvih 45 minuta u Banovićima imao prednost od jednog gola razlike.

Kako je počeo prvi, tako je počeo i drugi dio ovog meča u Banovićima, a to je inicijativom kluba sa Grbavice, koji je imao više loptu u posjedu, ali bez izglednih prilika. 

Ipak, nakon što Plavi nisu uspjeli da iskoriste svoje šanse, uslijedila je kazna, budući da je Budućnost stigla do izjednačenja. Avdić je iskoristio jednu loptu u šesnaestercu Željezničara i savladao Muftića. 

Ubrzo nakon izjednačujućeg gola Budućnosti, Plavi su ponovo stigli do vodstva. U 59. minuti je Mekić ubacio iz slobodnog udarca, Kosorić je loptu vratio do Cocalića, koji je savladao Šehovića.

U 63. minuti je Budućnost imala odličnu šansu, ali je odbrana Željezničara uspjela da izbaci loptu iz svog šesnaesterca. Na drugoj strani, u napadu Željezničara se u prilici našao Hodžić, ali je šutirao u spoljni dio mreže.

Poslije drugog gola Željezničara, Plavi su imali oš jednu priliku sa nekih dvadesetak metara. Štilić je šutirao, ali je lopta pogodila jednog igrača Budućnosti i završila je u korneru, pa do kraja ovog meča nije bilo ozbiljnijih prilika na obje strane. 

Tako su Plavi uspjeli da savladaju Budućnost u gostima i plasiraju se u osminu finala Kupa BiH. 

FK Budućnost – FK Željezničar 2:1 (0:1)

Stadion: Gradski stadion Banovići 

Sudija: Sivac Ermin (Zenica) 

Strijelci: 0:1 – Beganović (36), 1:1 – Avdić (54), 1:2 – Cocalić (59)

Žuti kartoni: Đerzić (Budućnost), 

Podijeli ovaj članak