(FOTO) Sada je utočište za beskućnike: Jedan od najpoznatijih stadiona na svijetu u očajnom stanju

1 min. čitanja

Jedan od najpoznatijih stadiona na svijetu, dom brazilskog Gremija, nalazi se u očajnom stanju.

Na ovom stadionu se već odavno ne igra fudbal, a on nije namijenjen za drugu svrhu i, kako prenose brazilski mediji, trenutno služi kao skrovište za brojne beskućnike. 

Čuveni stadion brazilskog velikana je izgrađen 1954. godine, a na njemu su mnogi igrači napravili svoje prve fudbalske korake, pa tako, između ostalog, i Ronaldinho, koji je upravo tu počeo svoju seniorsku karijeru. 

Gremio je vrhunac svoje slave na ovom stadionu doživio kada je osvojio Copa Libertadores. Prvo je to bilo 1983. godine, pa onda 1995. godine.

Brazilski velikan je na stadionu Olimpico Monumental dva puta bio prvak, a četiri puta je osvajao Kup. Nakon renoviranja koje se desilo 1980. godine, stadion je mogao da primi 80.000 gledalaca. 

Deset godina kasnije su postavljene stolice, pa je kapacitet smanjen na 51.000 gledalaca, ali je 2012. godine stadion napušten. 

Tada je nova i moderna ‘‘Arena do Gremio‘‘ napravljena i koštala je oko 205.000.000 eura, a otkako je puštena u pogon prije deset godina, stadion Gremija je napušten i sada propada. 

Pogledajte fotografije stadiona ispod teksta.

Podijeli ovaj članak