Dvojica preživjelih navijača sa Hillsborougha izvršili samoubistvo zbog haosa koji se događao prije ovogodišnjeg finala Lige prvaka

2 min. čitanja

Utakmica Liverpoola i Real Madrida na Stade de Franceu koja se igrala u maju, ostala je u sjeni užasnih scena koje su se događale prije utakmice, a tokom kojih su navijači bili zatvoreni u tijesne tunele i opasna “uska grla” u dugim redovima, što je rezultiralo velikim neredima. 

Sve što se dešavalo mnoge je asociralo na katastrofu na Hillsboroughu 1989. godine kada je život izgubilo čak 97 navijača Liverpoola, no srećom ovoga puta nije bilo ljudskih žrtava. 

Nažalost, scene koje su se odvijale uoči finala negativno su utjecale na osobe koje su preživjele pakao na Hillsobroughu, pa su tako njih dvije izvršile samoubistvo zbog ‘aktiviranja‘ pretrpljenih trauma. 

“Samo ove godine imali smo tri samoubistva”, rekao je Peter Scarfe iz Hillsbrough Survivors Support i nastavio: 

“Jedno samoubistvo se dogodilo neposredno prije godišnjice, jer se osoba nije željela suočiti sa još jednom godišnjicom, dok su dvojica oduzeli sebi život nakon što su im se sjećanja aktivirala usljed gledanja scena sa Stade de Francea. Sjećanje na 1989. godinu vratilo im se jer događaji na Stade de Franceu imaju mnogo zajedničkih tački s onima u Hillsbroughu”, rekao je Scarfe.

“U oba slučaja došlo je do kretanja ogromne gomile ljudi u uskim grlima, koji su bili pritisnuti jedni na druge ispod tunela, a istovremeno blokirani ogradama koje su spriječavale ulazak na stadion”, istakao je Scarfe. 

On je dodao da je Hillsborough Survivors Support grupa pomogla navijačima da dobiju terapiju nakon događaja u Parizu, koji su još uvijek pod istragom UEFA-e. 

Podijeli ovaj članak