Duboka poruka bh. odbojkašice: “Iza televizijske slike krije se još mnogo toga”

3 min. čitanja

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH održala je svoj prvi nastup na Evropskom prvenstvu koje se ove godine održalo u Italiji. Iako su ostvarile dvije pobjede u grupnoj fazi, Zmajice su završile svoj nastup u toj fazi takmičenja. Nakon završetka prvenstva, jedna od najboljih igračica, Edina Selimović, uputila je emotivnu poruku javnosti.

Selimović je izrazila žaljenje zbog neostvarenog cilja i istakla da će ostati samo jedan osjećaj “mogle smo” i “trebale smo”. Ona je naglasila da su se borile za svoju državu, ali da su bile suočene sa brojnim izazovima i nedostatkom podrške. Selimović je prozvala pojedince koji su upropastili ljepotu ovog sporta i iskoristili igračice za ličnu dobit.

Ona je istakla da su igračice napravile historijski uspjeh i da su izgradile ovu reprezentaciju. Ipak, nedostatak poštovanja i podrške frustrirajuće utiču na motivaciju i želju igračica da napreduju. Selimović je postavila pitanje da li će ikada imati podršku i priznanje koje zaslužuju, kao i da li će biti u mogućnosti da pomognu mladim talentima da vjeruju u ovaj grb.

Njene riječi podržala je i Dajana Bošković, druga reprezentativka BiH, koja je istakla da je grupa mogla postići mnogo više uz malo podrške i vjetra u leđa.

Ove poruke igračica ukazuju na važnost podrške i priznanja za sportiste, posebno za žene koje se suočavaju sa brojnim izazovima. Odbojkašice BiH su dokazale da imaju potencijal i da predstavljaju svoju državu na evropskom nivou, ali je važno da njihov trud bude prepoznat i podržan.

Ovo su mlade i talentovane sportistkinje koje zaslužuju poštovanje i podršku kako bi nastavile da ostvaruju uspjehe i motivišu buduće generacije. Njihovo zalaganje i predanost treba biti poštovano, a njihove poruke treba pažljivo slušati. Samo zajedno, uz podršku sistema i javnosti, može se stvoriti pozitivna atmosfera za razvoj sporta i uspjehe na međunarodnom nivou.

Zato je važno da se uputi podrška odbojkašicama BiH i da se promoviše jednak tretman i podrška za ženski sport. Njihov trud i postignuća zaslužuju priznanje i da budu uzor mladim generacijama. Samo tako se može stvoriti bolje sutra za sport u Bosni i Hercegovini.

Podijeli ovaj članak