Bh. klubovi u lošem sjećanju prvoj prepreci Zrinjskog, Armenci priželjkuju “treću sreću”

3 min. čitanja

Fudbaleri Zrinjskog će u prvom susretu prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka sutra od 17 sati igrati u gostima protiv FC Urartu, kluba koji dolazi iz glavnog armenskog grada Jerevana.

Kao Zrinjski, Urartu je u prethodnoj sezoni također prvi put u klupskoj historiji osvojio dvostruku krunu, a ovo će mu biti već treći put da igra protiv bh. klubova.

Naime, Urartu je u sezonama 2009/2010. i 2018/2019. već gostovao u BiH i to prvom kolu kvalifikacija za Evropsku ligu, ali tada pod imenom Banants – prije četrnaest godina Široki Brijeg je prošao dalje s ukupnih 2:1, dok je prije pet godina Sarajevo bilo bolje s ukupnih 5:1.

Armenci se nadaju da će imati “treću sreću” protiv bh. klubova, čime bi prekinuli seriju negativnih rezultata protiv timova iz naše zemlje.

Urartu je osnovan 1992. godine pod imenom Banants Kotayk, a od 2001. do 2019. godine historiju je pisao kao FC Banants. Prvi od dva naslova prvaka osvojio je 2014. godine, a četiri puta osvajao je i nacionalni Kup (1992, 2007, 2016. i 2022. godine).

Na međunarodnoj sceni nastupao je četrnaest puta, a prvu prepreku uspio je preskočiti samo jednom – 2005. kada je u kvalifikacijama za Kup UEFA eliminirao gruzijski Lokomotiv. Odigrao je ukupno trideset utakmica u kojima je upisao četiri pobjede, tri remija i 23 poraza.

Do naslova prvaka je stigao s tri boda ispred Pyunika, a u 36 kola upisao je 26 pobjeda te po pet remija i poraza.

Trener ekipe je ruski stručnjak Dmitri Gunko, prvi strijelac ekipe bio je Ukrajinac Dmytro Khlyobas s devet pogodaka (u međuvremenu napustio tim), dok su najstandardniji igrači u ekipi bili Armenac Zhirayr Margaryan, Brazilac Marcos Junior i Nigerijac s armenskim državljanstvom Ugochukwu Iwu.

Armenski tim se prema Transfermarktu procjenjuje na 7,3 miliona eura, a najskuplji igrač u rosteru je Crnogorac Periša Pešukić (milion eura), koji je prije tri dana stigao u Urartu iz Novog Pazara.

Poređenja radi, roster Plemića je procjenjen na 8,58 miliona eura, a najskuplji u ekipi Krunoslava Rendulića je Mario Ćuže (milion eura).

Ovaj tim svoje domaće utakmice igra na stadionu Urartu kapaciteta 4.860 sjedećih mjesta.

Podijeli ovaj članak