Bašić pred vječiti derbi: Mora se samo umrijeti, nije smak svijeta ako se ne plasiramo u Evropu

4 min. čitanja

Nermin Bašić, trener Fudbalskog kluba Željezničar, najavio je sutrašnji gradski derbi protiv Sarajeva.

Rivali iz glavnog grada naše zemlje trenutno su na trećoj i četvrtoj poziciji premijerligaške tabele i bore za plasman u Evropu.

– Imam veliko poštovanje prema Sarajevu. Ekipa je u nekom tranzicijskom periodu, ali mislim da taj period prelaze. Vidi se na terenu u drugom dijelu sezone gdje prave rezultat. Očekujem jako tešku i bitnu utakmicu za obje ekipe. Ovaj derbi nije samo derbi, on daje jaču težinu. Tabela pokazuje da je utakmica jako bitna i za Evropu – kazao je Bašić pa nastavio:

– Očekujem da budemo hrabri, odvažni, da vjerujemo od sebe, u svoj klub i da možemo nešto napraviti. Posljednjih pet kola Željo se bori za Evropu, a na početku sezone to niko nije očekivao. Pokušat ćemo da na osnovu motivacije odigramo dobru utakmicu, bolji nek pobijedi – dodao je trener Želje.

Bašić je otkrio da su svi osim Galića i Cocalića u konkurenciji za derbi.

– Što se tiče Galića, on ima blagu rupturu zadnje lože, na svoju želju je odigrao prošlu utakmicu. Njega nema, Cocalića nema zbog kartona, svi ostali momci su u kadru. Na bekovskim pozicijama nemamo adekvatne zamjene.

Jako smo umorni, svaka četiri dana u prosjeku imamo utakmicu. Nadao da sam se da će derbi biti u subotu ili nedjelju, nisu nam dozvolili to. Nadam se da ćemo umor ostaviti sa strane i da će momci izginuti na kartonu – kazao je Bašić te dodao:

– Mi smo vrlo realni, znamo gdje nam je mjesto, šta možemo šta ne. Naši su snovi Evropa, kad blizu dođeš, naravno da sanjamo. U Bosni mi sve smatramo neuspjehom, nije smak svijeta ako se ne plasiramo u Evropu. Blizu smo, momci su to zaslužili.

Znamo svi i prijašnji trener kako su se sabirali igrači, kako su se dovodili iskusniji igrači, koliko je klub imao problema. Mi ne moramo ništa, mora se samo umrijeti. Ja nisam čovjek koji stvara pritisak, uvijek sam spreman na kraju da uzmem odgovornost za sve što se desilo.

Nadam se da će biti gledljiva utakmica, da će biti puno lijepih fudbalskih akcija. Imamo derbi koji ima zlatni sjaj, a mi smo ga napravili da nema sjaja. Očekujem da budemo hrabri – poručio je šef stručnog štaba Želje.

Derbi je najavio i kapiten Plavih Aleksandar Kosorić. 

– Atmosfera u ekipi je odlična. Monogo nam je značila pobjeda protiv Veleža u posljednjem kolu. Pripremamo se da bismo imali najbolju izvedbu. Svi znamo u svlačionici šta znači derbi, igra se za tri boda. Ovo je za nas finale. Dodatni motiv ne treba, nadam se da ćemo biti pravi.

Uživamo kada je pun stadion, tribine treba da budu ispunjene. Ja sam imao priliku da igram derbi na Koševu koji je mogao da odluči titulu, gdje je bilo više od 20 hiljada navijača. To je lijepa slika koju šaljemo ne samo u BiH, nego u regionu – kazao je Kosorić.

Podsjetimo, duel će biti odigran od 20 sati u na stadionu Koševo.

 

Podijeli ovaj članak