Za pet godina će se ekrani na mobitelima moći sami popravljati?

4 min. čitanja

Pametni telefoni sa zaslonima koji se sami popravljaju u trgovine bi mogli doći prije 2028., kažu analitičari iz kompanije CSS InsightPametni telefoni sa zaslonima koji se sami popravljaju u trgovine bi mogli doći prije 2028., kažu analitičari iz kompanije CSS Insight.

 

Nano premaz

 

Kompanija je u sklopu pregleda tehnoloških predviđanja za 2024. i kasnije navela kako smatra da će proizvođači pametnih telefona proizvoditi uređaje sa zaslonima koji se ”sami popravljaju”. Takvi bi modeli na tržište trebali stići kroz idućih pet godina, a način na koji bi to moglo funkcionirati je ugradnja ”nano premaza” na površinu zaslona koji, ako se izgrebe, stvara novi materijal koji reagira kada je izložen zraku i tako popunjava nesavršenosti.

 

-Ovo nije u području naučne fantastike, već nešto što se može izvesti. Vjerujemo da je najveći izazov u ovome ispravno postaviti očekivanja – kažu iz kompanije.

 

Dok su pametni telefoni sa ekranima koji se samostalno popravljaju neke stvari iz budućnosti, trenutno možete preuzeti lucky red casino mobile app i zaroniti u uzbudljiv svijet online igrica. Bit ćete impresionirani slot mašinama i mnogim stolnim igrama za sve vrste igrača predstavljenim ovdje. Iskoristite brojne bonuse i započnite svoje putovanje!

 

LG, južnokorejski gigant potrošačke elektronike, reklamirao je tehnologiju samoiscjeljivanja u svojim pametnim telefonima još 2013. Kompanija je izdala pametni telefon pod nazivom G Flex koji je imao okomito zakrivljeni zaslon i ”samoozdravljujući” premaz na poleđini.

 

Analitičari CSS Insigta naglašavaju da ovdje nije riječ o potpuno razbijenim zaslonima, već onima koji mogu popravljati male ogrebotine. U 2017. Motorola je podnijela patent za zaslon izrađen od ”polimera koji pamte oblik”, a koji se sam popravlja kada pukne. Ideja je da, kada se toplina primijeni na materijal, on zacjeljuje preko pukotina.

 

U međuvremenu, Apple je, također, osigurao patent za sklopivi iPhone s poklopcem zaslona koji bi se sam popravio kada bi se oštetio. Međutim, tehnologija o kojoj je ovdje riječ tek se treba razviti.

 

Mnogo ulaganja

 

Stvar je što, piše CNBC, kompanije zahtijevaju mnogo ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi mogle prepoznati nove inovacije na zaslonima pametnih telefona. Novac je također potreban za reklamiranje i prodaju telefona u velikim količinama – i osiguravanje da potrošači budu pravilno informirani o tome koji se nivo oštećenja na telefonima može popraviti bez ikakve ručne intervencije.

 

Samsung je prilično napredovao na putu prema komercijalnim pametnim telefonima s naprednijim zaslonima, zahvaljujući sklopivim telefonima Galaxy Z Fold 5 i Z Flip 5 koji se tokom svog vijeka trajanja mogu sklopiti stotine hiljada puta.

 

CCS Insight također je predvidio da će Apple nastojati steći direktniju kontrolu nad tržištem rabljenih pametnih telefona kako bi izbjegao rastuću popularnost rabljenih uređaja koji smanjuju prodaju novih iPhonea. Apple bi to mogao učiniti poticanjem kupaca da direktno s kompanijom trguju svojim rabljenim telefonima, umjesto da se oslanjaju na tržišta trećih strana.

 

Pomak u tehnološkoj industriji

 

Apple bi se također mogao početi fokusirati na ”provjereni” sistem za ocjenjivanje obnovljenih iPhonea kako bi potaknuo kvalitetne rabljene uređaje, pišu iz CCS Insighta – pojačavajući pomak u tehnološkoj industriji prema većem postotku proizvoda koji se mogu popraviti i preprodati ne bi li se izbjegao elektronički otpad.

 

CCS Insight procjenjuje da iPhone čini oko 80 posto organiziranog sekundarnog tržišta pametnih telefona, piše Tportal.

Foto: Instagram

Podijeli ovaj članak