Samsung ukinuo softversku podršku za 2 telefona

2 min. čitanja

Kada je u pitanju softverska podrška u Android svijetu, Samsung je tu već par godina neprikosnoven. Južnokorejska kompanija objavila je neke detalje o sigurnosnoj nadogradnji za tekući mjesec, koje će uskoro početi da stiže na Galaxy telefone. Uporedo s tim, saznajemo da neki telefoni više neće primati nikakve nadogradnje.

Samsung je odlučio dva flagship telefona odsječi od budućih nadogradnji. Radi se o modelima iz Galaxy Note 10 serije – Samsung Galaxy Note 10 i Samsung Galaxy Note 10+.

Ova dva flagship telefona dobijali su sigurnosne nadogradnje svaka tri mjeseca, ali to više neće biti slučaj. Samsung Galaxy Note 10 i Galaxy Note 10+ predstavljeni su u drugoj polovini 2019. godine, što znači da četiri godine nakon predstavljanja ostaju bez softverske podrške.

Ova dva telefona isporučena su prije četiri godine sa Androidom 9 i dobili su tri velike Android nadogradnje. Tako su telefoni najprije početkom 2020. godine nadograđeni na Android 9, da bi krajem 2021. godine dobili nadogradnju na Android 11. U konačnici, posljednja velika Android nadogradnja za ova dva telefona bila je ona na Android 12 i to krajem 2022. godine. Nakon toga su telefoni primali samo sigurnosne nadogradnje, koje su u posljednjih godina dana stizale svaka tri mjeseca.

Još prošlog mjeseca prenijeli smo listu 12 Galaxy telefona koji više neće primati nikakve nadogradnje, a sada su im se pridružila i dva modela iz Galaxy Note 10 serije.

Na kraju napominjemo da su ovi detalji o nadogradnjama zasnovani na informacijama sa Samsungove službene web stranice. Svih 14 uređaja uklonjeno je iz kategorije sigurnosnih nadogradnji na Samsungovoj stranici.

Podijeli ovaj članak