Retro-vikend/Spider-Man iz 2000: Prva video igra o ovom superheroju koja će se duogo pamtiti

5 min. čitanja

Spider-Man je u video igrama već neko vrijeme, i nekako njegove igre nikad nisu pale na najnižu točku u licenciranom igranju. Naravno da je bilo nekih nižih nastavaka, ali ništa što bi moglo parirati Super-Man 64 ili Batman: Dark Tomorrow.

Spider-Man igra iz 2000. godine bila je jedna od najambicioznijih i najuspješnijih igara na PlayStation i Nintendo 64 konzolama, a kasnije i na računarima. Ova igra bila je prva službena video igra o Spider-Manu, koja je ubrzo postala klasik među igračima i ljubiteljima stripova. Igru je razvio NeverSoft, koji je u to vrijeme bio na vrhuncu, tada su izbacivali odlične igre, a ova je bila na vrhu s Tony Hawk Pro Skaterom.

Ko je smjestio Spideyu

Igra počinje kad Peter Parker i Eddie Brock fotografiraju dr. Octaviusa kako pokazuje novo znanstveno otkriće. Na Parkerovo veliko iznenađenje dolazi Spider-Man i krade ono što mu je dobri doktor pokazao. Parker shvaća da mu je namješteno i mora otkriti stvar prije nego što netko strada ili prije nego što ga NYPD ubije. Da biste saznali tko je doista smjestio Parkeru, morate se probiti kroz galeriju njegovih najvećih lupeža, uključujući Škorpiona, Venoma i Nosoroga, a uz pomoć Crnog Mačka i Daredevila Parker konačno pobjeđuje na spektakularan način.

- Oglas -

Budući da je ovo igra za PlayStation 1, grafika nije tako lijepa. Spider-Manovom odijelu nedostaje crna mreža na kostimu zbog niske tehnologije, ali on i dalje izgleda kao Spider-Man, što je plus. Razine doista nisu previše detaljne i možete se prilično izgubiti u nekim tamnijim dijelovima igre. Trčao sam oko pećnice nekoliko sati, dok nisam shvatio da je tamna mrlja na ekranu izlaz.

Igra svog vremena

Neversoft se jako potrudio s glavnim negativcima i herojima igre: Venom izgleda dobro, Black Cat izgleda dobro, svi izgledaju dobro. Nikad nisam postavljao pitanje s kojim se negativcem borim ili koji mi heroj pomaže, što je bilo lijepo olakšanje. Šlag na torti bila je činjenica da je Stan “Excelsior” Lee uskočio da nam ispriča igru. Ovo je vjerojatno jedan od mojih omiljenih dijelova igre, budući da svako poglavlje koje započnete daje malo ažuriranja o tome što naš heroj namjerava. 

Osoba bi ovu igru mogla preći u jednom dahu ako ode u toalet prije nego što počne igrati. Igra nema previše sadržaja, ali vrijedi pogledati Neversoftovu verziju Spider-Mana, s njegovom vlastitom pričom koja nije povezana s filmovima niti preteška sa stripovima. Igra je također imala impresivne filmske sekvence koje su doprinijele kvaliteti priče.

Kao i kod bilo koje druge igre objavljene u ono vrijeme, grafika ove igre ne stoji tako dobro. Poligoni su blokovi i to može uticati na imerzivnost ako niste navikli na ovu grafiku. Srećom, faze igre izbjegavaju korištenje zakrivljenih površina koje bi poligone učinile očitima. Također pomaže to što Spideyjev 3D model nije kockast kao ostali likovi u igrici. Ipak, ova je grafika bila onoliko dobra koliko se može dobiti u ono vrijeme.

Što se tiče zvukova, ovdje ima mnogo toga za voljeti. Muzika igre je stvarno dobra, s dobrom mješavinom prigušenih i visoko energetskih pjesama koje odgovaraju raspoloženju vaše trenutne misije. Ali meni su najupečatljivije pjesme remiksi one stare animirane serije o Spider-Manu iz 60-ih. Toliko su dobri da bi i dalje dobro pristajali uz današnju muziku. Glasovna gluma u ovoj igri je također izvrsna. Svaki glumac odgovara ulozi koja mu je dodijeljena, posebno Spider-Manova. Ovdje nema iznenađenja – dobili su istog glumca iz klasične animirane serije 90-ih da ponovi ulogu.

Priča igre kreće se zajedno s scenama koje su stvarno dobro napravljene i obilne, a sve je izvedeno uz izvrsnu glasovnu glumu. 

Jednostavno klasik

Unatoč tome što je igra bila izuzetno popularna i dobro primljena, imala je neke nedostatke. Na primjer, neki dijelovi igre nisu bili dovoljno jasni u pogledu ciljeva, što je moglo dovesti do zbunjenosti kod igrača. Također, kamera u igri bila je problematična u nekim situacijama, što je moglo otežati borbu i smanjiti užitak igrača.

Ono što ovu igru stvarno izdiže iznad vaše uobičajene videoigre je prezentacijska vrijednost.

Spider-Man igra iz 2000. godine ostaje važan doprinos žanru i industriji videoigara. Njezin uticaj se osjeća i danas, kroz mnoge igre koje su se kasnije razvijale i kroz veliku popularnost Spider-Mana koja je i dalje prisutna u pop kulturi. Svojom inovativnošću, kvalitetom i utjecajem, Spider-Man igra iz 2000. godine je remek-djelo koje će se dugo pamtiti u svijetu videoigara.


Podijeli ovaj članak