Otkrivena najveća kosmička eksplozija ikad: Traje već tri godine i sve je poremetila…

2 min. čitanja

Astronomi su otkrili najveću kosmičku eksploziju ikad viđenu. Eksplozija je 10 puta svjetlija od bilo koje poznate supernove i tri puta svjetlija od najsjajnijeg plimnog poremećaja. Poznata kao AT2021lwx, eksplozija u ovom trenutku traje više od tri godine, u usporedbi s većinom supernova koje vidljivo svijetle samo nekoliko mjeseci.

Prema studiji, eksplozija se dogodila na udaljenosti od gotovo osam milijardi svjetlosnih godina, kada je svemir bio star oko šest milijardi godina. Većina supernova i plimnih poremećaja traje samo nekoliko mjeseci prije nego što nestane. Vrlo je neobično da nešto bude svijetlo više od dvije godine, piše Independent.

Ovakvi događaji su vrlo rijetki

Astronomi, predvođeni Sveučilištem Southampton, vjeruju da je eksplozija rezultat golemog oblaka plina, vjerojatno hiljadama puta većeg od našeg sunca, koji je nasilno poremetila supermasivna crna rupa. Fragmenti oblaka bili su progutani šaljući udarne valove kroz njegove ostatke, kao i u veliku prašnjavu “krofnu” koja okružuje crnu rupu, prenosi Index.hr.

Istraživači navode kako su takvi događaji vrlo rijetki i da dosad nisu svjedočili ničemu što bi bilo u ovolikim razmjerima. Inače, prošle su godine astronomi svjedočili najsjajnijoj zabilježenoj eksploziji – eksploziji gama-zraka poznatoj kao GRB 221009A.

Nalazi objavljeni u časopisu

Iako je ta eksplozija bila svjetlija od AT2021lwx, kraće je trajala, što znači da je ukupna energija oslobođena eksplozijom AT2021lwx daleko veća. Eksploziju AT2021lwx je prvi put otkrio 2020. Zwicky Transient Facility u Kaliforniji, a zatim ju je zabilježio Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) sa sjedištem na Havajima.

Međutim, razmjeri eksplozije su dosad bili nepoznati. Nalazi su objavljeni u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

“Na ovo smo naišli slučajno jer je to označio naš algoritam pretraživanja kada smo tražili tip supernove. Većina supernova i plimnih poremećaja traje samo nekoliko mjeseci prije nego što nestane. Odmah je bilo vrlo neobično da nešto bude svijetlo više od dvije godine”, rekao je dr. Philip Wiseman, znanstveni suradnik na Sveučilištu u Southamptonu, koji je vodio istraživanje.

Podijeli ovaj članak