Neobično otkriće: Naučnici pronašli “cestu od žute cigle” na dnu okeana

1 min. čitanja

Ekspedicija na dubokomorski greben sjeverno od Havaja naišla je na isušeno korito jezera koje izgleda kao cesta popločana žutom ciglom.

Istraživačka podmornica Nautilus otkriva nepoznata područja okeana i svojim otkrićima pomaže biologiji, geologiji i arheologiji. Nautilusova istraživanja mogu se pratiti uživo, a otkriće iz aprila 2022. postalo je viralno.

Put za Atlantidu

Istraživači koji upravljaju dubokovodnim vozilom tada su slučajno kod grebena Liliʻuokalani unutar Papahānaumokuākea Marine National Monumenta naišli na nešto što izgleda kao dno isušenog jezera na hiljadu metara dubine, na vrhu podmorske planine Nootka. U jednom malenom dijelu, što je odmah potaknulo maštu istraživača i komentatora u cijelom svijetu, formacija nevjerovatno podsjeća na cestu od cigle.

Vulkanska cigla

Ipak nije službeno identificirana kao put do Oza ili Atlantide, već – nešto manje senzacionalno – kao razlomljeni tok hijaloklastitne stijene, vulkanske stijene nastale u visokoenergetskim erupcijama.

“Jedinstveni lomovi pod kutom od 90 stepeni vjerovatno su povezani sa stresom zagrijavanja i hlađenja od višestrukih erupcija na ovom pečenom rubu”, objasnio je istrživački tim.

Prilično uzbudljiv primjer iz geologije, moramo priznati.

Podijeli ovaj članak