Naučnici kod morskih ptica otkrili novu bolest: Imale ožiljke u probavnom sustavu od…

3 min. čitanja

Nova bolest uzrokovana plastikom otkrivena je kod morskih ptica te su životinje kod kojih je identificirana bolest, nazvana plastikoza, imale ožiljke u probavnom sustavu od progutanog plastičnog otpada, objavili su znanstvenici u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

To je prvi zabilježeni slučaj fibroze izazvane plastikom kod divljih životinja, kažu naučnici, a prenosi britanski Guardian.

Plastično zagađenje postaje toliko rasprostranjeno da su ožiljci otkriveni u različitim dobnim skupinama ptica, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Hazardous Materials.

Otkriveno je da i mlade ptice imaju bolest, a smatra se da su je dobile kad su ih roditelji nahranili hranom zagađenom plastikom.

Komadići plastike izazivaju upale i ožiljke na organima

Naučnici, uključujući Alexa Bonda i Jennifer Lavers iz Prirodoslovnog muzeja, proučavali su ptičje stanište australskog otoka Lord Howe kako bi utvrdili odnos između progutane plastike i početnog dijela ptičjeg želuca. Otkrili su da je ptica, što je više plastike progutala, imala više ožiljaka.

Bolest može dovesti do postupnog propadanja žlijezda u tom dijelu probavnog trakta.

Gubitak tih žlijezda može uzrokovati da ptice postanu neotporne na infekciju i na parazite i može utjecati na njihovu sposobnost probave hrane i apsorbiranja nekih vitamina.

Naučnici su bolest nazvali plastikoza kako bi bilo jasno da je uzrokovana plastikom u okolišu.

Kad ptice progutaju male komadiće plastike, otkrili su, to izaziva upalu probavnog trakta. S vremenom upala uzrokuje stvaranje ožiljaka u tkivu, što utječe na probavu, rast i preživljavanje.

Prirodni materijali koji se nalaze u želucima ptica, poput kamenčića, nisu uzrokovali iste probleme, što je dovelo do toga da su znanstvenici označili tu bolest kao stanje specifično uzrokovano plastikom.

“Mogu izgledati zdravo izvana, ali iznutra nisu”

Bond, glavni kustos zadužen za ptice u Prirodoslovnom muzeju, rekao je: “Iako te ptice mogu izgledati zdravo izvana, iznutra nisu. Ta je studija prva koja je proučavala tkivo želuca na ovaj način i pokazuje da konzumacija plastike može uzrokovati ozbiljnu štetu probavnom sustavu tih ptica.”

Iako su znanstvenici proučavali samo jednu vrstu ptica u jednom dijelu svijeta, vjeruju da je pogođeno više vrsta i kažu da je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo koliko je raširena plastikoza.

Kažu da je izlaganje svih organizama plastici neizbježno, jer plastične emisije rastu, a plastično zagađenje prevladava u svim okruženjima na globalnoj razini.

Podijeli ovaj članak