Najdugovječnija životinja na Zemlji ima više od 2000 godina: Otkrivena je 2015. godine

5 min. čitanja

Grenlandski morski pas je ništa za životinje sa ekstremnom dugovječnošću – i to s razlogom. Kao najdugovječniji kralježnjaci na Zemlji, oni se razvijaju nevjerojatno sporo u svom hladnom arktičkom domu, ali kada se radi o najdugovječnijim životinjama na Zemlji, nisu baš tako posebni.

Okeanska kvahega je prilično neupadljiva školjka, dosežući oko 5 centimetara u veličini, a ipak im treba više od 200 godina da narastu do te veličine. Najstariji zabilježeni primjerak imao je 507 godina, nadmašivši grenlandskog morskog psa, ali ipak ostaje najstarija poznata nekolonijalna životinja.

“Životinje koje žive duže od 500 godina?!” čujem vas kako vičete? Da, točno tako. Pogledajmo neke od najstarijih životinja na Zemlji.

Naučnici su 2015. godine otkrili najveću spužvu ikad zabilježenu na 2.133 metara dubine ispod površine mora blizu Nacionalnog spomenika Papahānaumokuākea Marine kod Havaja. Kolonijalni organizmi poput ove golemice rastu sporo, što znači da moraju biti jako stari da bi dostigli ogromne veličine. Ova rekordna spužva imala je dimenzije 3,7 x 2,1 metar (12 x 7 stopa), a iako njezina točna starost nije potvrđena, Nacionalna uprava za ocean i atmosferu izvještava da spužve mogu živjeti više od 2.300 godina, piše iflscience.com.

“Nemoguća” meduza

Još jedan mali organizam s znatiželjnom sposobnošću za dug život je “nemoguća” meduza, Turritopsis dohrnii, koja je malo manja od vrha malog prsta i prikazana je na vrhu ovog članka. Kao što njihovo ime sugerira, njihov trik nije toliko u življenju do duboke starosti, već u jednostavnom odbijanju smrti.

Kada se nemoguće meduze ozlijede ili izgladne, padaju na morsko dno i počinju se raspadati. Međutim, umjesto da umru na tradicionalan način, njihove stanice se ponovno združe kako bi stvorile polipe (najraniju fazu života meduza). To ih čini “biološki besmrtnim”, ali T. dohrnii ipak ne žive vječno jer nema povratka kada vas netko pojede.

Ming, kvahega školjka, je vidjela mnogo toga u svom vremenu. Preživjela je renesansu, industrijsku revoluciju i doba interneta. Bila je svjedokom brojnih ratova i krvavih revolucija, promatrajući uspone i padove imperija. I ipak, kroz 507 godina drame, ono što ju je ubilo bila je provjerava bilješke zamrzivač.

Da, Ming, kvahega školjka, Arctica islandica, umrla je tek nakon što je smrznuta kako bi je znanstvenici sakupili. To nije neuobičajen uzrok smrti za ove školjke koje se redovito uhvate i ubiju radi komercijalne potrošnje, ali postavlja zanimljiva pitanja o tome koliko je još godina pasivnog promatranja raspadanja čovječanstva Ming mogao imati.

Atomske ajkule

Ne možete govoriti o najdugovječnijim životinjama na Zemlji a da ne spomenete grenlandskog morskog psa, Somniosus microcephalus, životinju koja – iskreno rečeno – izgleda u skladu sa svojih ~400 godina. Zanimljivo, djelomično zahvaljujući atomskoj bombi znamo koliko stari mogu biti. To je zato što je nešto što se naziva “bombna pulsa” detektirano prilikom radiokarbonskog datiranja njihovih očnih leća.

Dug život i mali testisi

Život zauvijek može postati kompliciran u kontekstu raka, jer što je organizam duže na Zemlji, općenito govoreći, veći je rizik od razvoja genetske mutacije koja može dovesti do bolesti. Neki uporni organizmi, poput velike kitolike, su se prilagodili kako bi to prevladali, postajući jednom od najdugovječnijih vrsta na Zemlji, ali čini se da je evolucijska značajka koja im je to omogućila dovela do nekih nuspojava, uključujući neobično male testise.

Velike kitolike (Balaena mysticetus) mogu živjeti do 211 godina i više zahvaljujući jedinstvenom tipu dupliciranja gena koji usporava diobu stanica, što znači da mogu ostati stari bez rizika od raka. Nažalost, to također ometa mušku plodnost jer spomenuti gen CDKN2C uzrokuje malu veličinu gonada i smanjenu proizvodnju sperme.

Jonathan

Primijetili ste da postoji morska tema kad se radi o najdugovječnijim životinjama na Zemlji, pa evo i jednog za kopnene zaljubljenike u zemlju. Najstarija poznata kopnena životinja je zgodan momak zvan Jonathan, divovska kornjača sa Sejšela (Aldabrachelys gigantea hololissa).

On je 2022. godine naslijedio prestižnu titulu Najstarije kornjače na svijetu od Tu‘i Malile, radijacije kornjače koja je umrla u dobi od 188 godina 1965. godine. S 190 godina, Jonathan nije samo najstarija kornjača već i najstarija živa kopnena životinja prema Guinnessovoj knjizi rekorda, koji je rekao “njegova dob pri dolasku je konzervativna procjena, vrlo vjerojatno je i stariji”.

Dakle, smirite se s “Tako sam star” na vašem sljedećem rođendanu. Vaš veliki jubilej nema ništa s ovim momcima.

Podijeli ovaj članak