Moć gaming industrije: Hogwarts Legacy zaradio je više od filmova o Harryju Potteru

2 min. čitanja

Hogwart Legacy je samo jedan od primjera koliko profitabilna može biti industrija videoigara. Igra je privukla legiju obožavatelja Harry Potter franšize, ali i pridošlice koje nisu upoznate sa svijetom čarobnjaka spisateljice J.K. Rowling.

Lansiranjem na platforme PS4 i Xbox One, Hogwarts Legacy je premašio zaradu od 1 milijarde dolara, nakon što je prodan u 15 miliona primjeraka širom svijeta na različitim platformama. GAMINGbible tvrdi da je to velik znak da bi igra mogla dobiti nastavak, iako to još nije službeno potvrđeno. 

Izvješće portala Den of Geek, koje je napravljeno na temelju podataka sa stranice TheNumbers.com, pokazuje kako Hogwarts Legacy po zaradi nije nadmašio cijelu filmsku franšizu Harry Potter, ali ako se filmove gleda pojedinačno, zaradio je više od skoro svakog filma u serijalu, prenosi Index.hr.

Jedino je Harry Potter i Darovi smrti: Drugi dio, koji je zaradio preko 1.316 milijardi dolara na svjetskoj blagajni, zaradio više od Hogwarts Legacyja. Moglo bi se tvrditi da je zarada tog filma još veća, ako u obzir uzmemo i Prvi dio koji je zaradio preko 950 miliona dolara. Kada se to spoji, film Harry Potter i Darovi smrti zaradio je više od 2 milijarde dolara.   

S druge strane, zarada ostalih filmskih nastavaka Harryja Pottera kreće se od 789 miliona do 965 miliona dolara.

Zarada Hogwarts Legacyja je impresivna ako uzmemo u obzir da još nije izbačen na svim platformama. Prema najnovijim vijestima, igra će doći na Nintendo Switch tek za četiri mjeseca. Hogwarts Legacy je zasad dostupan na PC-ju, PlayStationu i Xboxu.

Podijeli ovaj članak