Jednojajčani blizanci su odgajani u različitim zemljama: Evo kako se danas razlikuju

5 min. čitanja

Godine 1976. baka je odvela svoje dvogodišnje unuke identične bliznakinje na prepunu pijacu u Južnoj Koreji, ali se vratila samo s jednom. Druga sestra se izgubila u gomili. Kasnije je pronađena kako luta sama i prevezena u udaljenu bolnicu gdje su joj dijagnosticirane boginje. Njena porodica je objavila letke i čak se pojavila na TV programu kako bi prenijela vijesti o njenom nestanku, ali su njihovi napori da je pronađu bili uzaludni.

Smještenu u hraniteljsku porodicu punu ljubavi, mladu djevojku ubrzo je usvojio američki par. Pridružila se njihovom domaćinstvu u SAD-u dva dana prije Božića 1976.

Otprilike 45 godina kasnije, identični blizanci su se ponovo spojili nakon što je američka sestra predala uzorak DNK kao dio južnokorejskog programa za lociranje izgubljenih članova porodice. Njihova priča je sada u fokusu intrigantne naučne studije slučaja. Kao identične blizanke, sestre dijele iste gene. Dakle, koliko slične mogu biti s obzirom na njihovo izuzetno različito odrastanje?

Identični geni, različita okruženja

Dva istražitelja, jedan u SAD i jedan u Južnoj Koreji, detaljno su intervjuisali blizanca koji živi u njihovoj zemlji. Svaku sestru su pitali o njenoj životnoj istoriji i porodičnom okruženju, testirali kako bi se izmjerili različiti aspekti inteligencije i ispitivali kako bi se procijenila njena ličnost, mentalno zdravlje, zadovoljstvo poslom i fizičko zdravlje, piše bigthink.com.

Uprkos tome što su odrasli u potpuno različitim kulturama i domaćinstvima, identični blizanci dijele vrlo slične ličnosti, otkrili su istraživači. Obje su vrijedni radnici, orijentisani na posao, dobro organizovani, uživaju u sportu i teže dostignućima. Sestra Koreanka je „odgajana u porodičnoj atmosferi sa većom podrškom i kohezivnošću u kojoj se podsticao lični rast. Nasuprot tome, [američka sestra] je odgajana u strožijoj, više religijski orijentisanoj sredini sa višim nivoima porodičnih sukoba”, opisali su istraživači.

U skladu s razlikama u američkoj i korejskoj kulturi, sestra Amerikanka je izrazila „jastvo kao autonomno i vjeruje da su svi članovi kolektiva jednakog statusa“, dok sestra Koreanka „sebe doživljava kao dio kolektiva, i prihvata hijerarhiju i nejednakost unutar tog kolektiva.”

U skladu sa zajedničkom genetikom, identični blizanci su bili slične visine i težine i oboje imaju dijabetes. Obje su također morale biti podvrgnute operacijama u tinejdžerskim godinama kako bi uklonile tumore iz jajnika.

Najoštrija razlika između blizanaca bila je u inteligenciji. Sestra Korejka nadmašila je sestru Amerikanku za 16 poena na IQ testu. Šta objašnjava ovu razliku? Iako je okruženje jedno od mogućih objašnjenja, studija nije pokazala da je to nužno bio uzrok. Uostalom, djelimično objašnjenje varijanse je činjenica da je sestra Amerikanka u odrasloj dobi doživjela tri potresa mozga, posljednji 2018. godine, što je rezultiralo emocionalnim promjenama i blagim kognitivnim oštećenjem.

Jednojajčani blizanci bili su presrećni što su se ponovo spojili. Obje su nezavisno izrazili istraživačima da će postati bliži od najboljih prijatelja.

Studije blizanaca

Jednojajčani blizanci koji su odgajani odvojeno su zapravo proučavani i ranije, iako ih je rijetko naći odgajane u različitim zemljama. Objavljena 1990. godine, Studija o razdvojenim blizancima iz Minesote ispitala je više od 100 grupa blizanaca iz cijelog svijeta koji su razdvojeni vrlo rano u životu, odgajani tokom godina formiranja i ponovo spojeni u odrasloj dobi. Istraživači koji stoje iza velikog napora otkrili su da je identičan blizanac odgajan odvojen od svog brata ili sestre imao „otprilike jednake šanse da bude sličan drugom blizancu u smislu ličnosti, interesa i stavova kao onaj koji je odgajan sa svojim supružnikom. -blizanac.”

“Ovo nas otkriće navodi da vjerujemo da su sličnosti između blizanaca posljedica gena, a ne okoline”, zaključili su.

Najnevjerovatniji primjer sličnosti blizanaca iz studije bili su “blizanci Jim”. Razdvojeni u dobi od četiri sedmice, svi su im usvojili ime James. Nakon što su se našli u dobi od 39 godina, identični blizanci su naučili da svaki od njih uživa u stolarstvu, mehaničkom crtanju i štampanim slovima, da su imali loše pravopis i matematiku, te da su imali obuku za provođenje zakona, među mnogim drugim jezivim sličnostima.

Podijeli ovaj članak