Ako imate profil na Facebooku od 2007-2022 ova kompanija vam duguje novac: Evo kako da ga dobijete

2 min. čitanja

Možda imate pravo na nagodbu od 725 miliona dolara koju je Meta pristao platiti u grupnoj tužbi.

Kvalifikovani korisnici su oni koji su imali Facebook nalog od 24. maja 2007. do 22. decembra 2022. – ovi pojedinci moraju podnijeti zahtjev ovdje do 25. avgusta 2023. godine.

Kompanija Meta je pristala da plati 725 miliona dolara za rješavanje dugotrajne tužbe u kojoj se tvrdilo da je Facebook nezakonito dijelio korisničke podatke sa istraživačkom firmom Kembridž analitika.

To je “najveći iznos ikada postignuta u grupnoj tužbi u vezi sa privatnošću podataka i najviše što je Fejsbuk ikada platio za rješavanje privatne tužbe”, rekli su tužioci kasno sinoć, prenosi Bloomberg.

Nagodba dovodi Metu korak bliže rješavanju tužbe iz 2018. godine, nakon što je otkriveno da je britanska istraživačka firma poveza sa predsjedničkom kampanjom Donalda Trampa 2016. dobila pristup podacima čak 87 miliona korisnika. Nagodbu još uvijek mora da odobri nadležni savezni sudija.

Od kada je tužba podnijeta, Facebook je prestao da dozvoljava trećim licima da pristupe korisničkim podacima preko njihovih prijatelja, rekli su tužioci.

Kompanija je takođe ojačala svoju sposobnost ograničavanja i praćenja načina na koji treće strane stiču i koriste informacije korisnika Facebooka i poboljšala svoje metode za saopštavanje korisnicima koje informacije Facebook prikuplja i dijeli o njima, navodi se u podnesku.

Podijeli ovaj članak