Znate li šta sjemenke lubenice mogu napraviti vašem tijelu? – Nećete vjerovati…!

2 min. čitanja

Malo ko ne voli lubenicu, zdrava je, osvježavajuća, sjajno rashlađuje u vruće ljetne dane. Ali, jednu stvar kod lubenice ne voli gotovo niko – to su košpice. 

Godinama su nas učili da ih se moramo riješavati, pa znamo provoditi minute i minute čiteći lubenicu od svake “crne tačkice” koju vidimo. No, možda radimo veliku grešku.

Sjemenke lubenice našem tijelu pomažu da se riješi toksina, a od njih se može čak napraviti i čaj koji pomaže ljudima odstraniti pijesak iz bubrega. 

Za pripremu tog čaja potrebne su četiri žlice mljevenih ili sitno narezanih sjemenki lubenice, svježih dakako. Potom ih se prelije kipućom vodom, s pola litre, i treba sačekati da se ohlade. Čaj se potom procijedi i popije, a treba ga konzumirati četiri puta u sedam dana.

Nadalje, osim za bubrege, sjemenke mogu pomoći da se riješite nadutosti jer sadrže vlakna koja stimuliraju rad probave. U njima se nalazi i kalij koji regulira količinu vode u organizmu i smanjuje otekline na zglobovima i stopalima.

U košpicama se nalaze i velike količine vitamina B6, B1, C, koji jačaju imunitet. Pojavljuje se i mangan koji je dobar za zdravlje kože i kostiju. Triptofan koji je također u njima služi u proizvodnji serotonina, hormona sreće, i koristi se smanjenje stresa i liječenje od kliničke depresije.

Podijeli ovaj članak