Tri tehnike odobrene od psihologa: Podižu samopouzdanje i smanjuju anksioznost

3 min. čitanja

– Svi možemo sami sebe bolje upoznati ako se fokusiramo na to da što bolje razumijemo sebe, što znači da ćete svaki dan biti najbolja verzija sebe – pojasnio je Yeager i dodaje:

Iako ima brojne savjete kako to ostvariti, evo nekoliko koji će vam pomoći da se bolje razumijete i da budete samouvjereniji.

Pogledajte u ogledalo

Terapeut Yeager smatra kako sigurno niko ne posvećuje vrijeme ovoj tehnici, ali to bi se trebalo raditi ne kako biste uživali u ljepoti već da se bolje upoznate s onim što gledate i što pritom mislite o sebi.

Pojašnjava kako smo svi sigurno puno puta od drugih čuli komentare o vašim osobinama, pa se čini da nas svi poznaju bolje od nas samih. Vrijeme je da se to promijeni.

– Bolje razumijevanje te osobe u ogledalu je upravo ključ svega. Drugi put kad se ujutro spremate ispred ogledala, odvojite nekoliko trenutaka kako biste se upoznali s onime što vidite u njemu. Postavite sebi nekoliko težih pitanja – koja je moja vrijednost, što me čini sretnim, koja je bit mene?

Osoba koja vas poznaje najbolje ste vi sami, pa to saznanje proširite na malo dublji nivo.

Vizualizirajte svoje ciljeve

Prema pisanju njega, vizualizacija je apsolutno važna za postizanje ciljeva, a Oprah i Jim Carrey se te navike čvrsto pridržavaju.

– Ako imam veliki sastanak, prvo ću vježbati u svojoj glavi i vidjeti kako će ići. Provjerio bih na koje sve načine mogu to izvesti, razne scenarije. Kada to napravim, ustvari je taj sastanak već odrađen – sve sam scenarije doživio – navodi.

No postoji razlika između vizualizacije različitih scenarija i putu prema anksioznosti.

Razmislite o svemu i onda pustite. Možda će trebati nešto prakse, ali ako napravite to puno puta, bit će sve lakše.

Fokusirajte se na disanje

Čuli ste sigurno sto puta: budite prisutni u trenutku. No jednako je uz to važno pravilno disanje kojim postižemo brojne pozitivne učinke, pa će tako utjecati i na vaše raspoloženje.

Ono što terapeut savjetuje je da se posvetite disanju kad osjetite da ste anksiozni, a treba se fokusirati na duboku disanje barem dvije minute, kada nećete moći brinuti o budućnosti već ćete biti prisutni u trenutku.

Pravilno disanje djeluje umirujuće na živčani sistem te smiruje um i tijelo i treba se naučiti na pravilo disanje.

Raste broj studija i preporuka kako pravilnim disanjem možemo kontrolirati stres, smanjiti otkucaje srca, eliminirati toksine iz tijela, usporiti metabolizam i popraviti imunološki sistem.

Tijelo sve pamti, posebno pamti stvari od vitalnog značaja kao što je kisik, piše mindbodygreen.com.

Podijeli ovaj članak