Stižu paklene vrućine: Uz ovih deset savjeta ćete ih lakše “preživjeti”

7 min. čitanja

Pogrešno je tokom velikih vrućina piti hladnu vodu ili sokove pune leda jer tada tekućini treba više vremena da se raširi tijelom i hidratizira ga. Bolji izbor su voda i prirodni sokovi sobne temperature.

Pijte redovno negaziranu vodu, te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1 do 2 sata, a djeca svakih 15 do 20 minuta po 1 do 2 kašike ili gutljaj vode.

1. Pripazite kako se oblačite

Nakratko zaboravite odijela i kravate, i sličnu odjeću, te posegnite za nečim udobnijim, prozračnijim i lepršavijim. Stopala neka vam budu u otvorenoj obući – tako će se cijelo tijelo bolje rashlađivati. Na glavi obavezno nosite šešir kada hodate vani, a nije loše ni privremeno pretvoriti kišobran u suncobran, važno da vam je ugodnije. Kod sebe uvijek imajte bočicu s vodom, a želite li se dodatno rashladiti, glavu omotajte mokrom maramom.

2. Pretvorite ventilator u “klima uređaj”

Ukoliko nemate klima uređaj u domu, posegnite za nekoliko zgodnih trikova. Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Kako ventilator puše po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji zrak. To će potrajati sve dok se led ne otopi, a tada samo dodajte novi. Postoji još jedan način – sa zaleđenom bocom vode. Umjesto kockica leda ispred ventilatora stavite plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Ovaj način je čak i bolji jer se radi o velikim komadima leda koji će se sporije topiti od kockica. Pomaže i peškir pun leda. Kod ovog načina rashlađivanja prostorije možete koristiti ili kockice leda ili zaleđenu vodu u bocama. Jedno ili drugo zamotajte u peškir, zavežite dva kraja špagom i objesite između dvije stolice. To stavite ispred ventilatora. Ispod peškira stavite posudu u koju će kapati rastopljen led.

3. Rashlađujte se maksimalno tokom dana

Ukoliko imate balkon ili dvorište, mališanima napunite bazen vodom i smjestite ih u debeli hlad. Također, neka se zajedno s vama što češće polijevaju vodom – djeci je to zabavno, a ujedno će ih barem malo rashladiti. Možete napuniti kantu hladnom vodom i gurnuti noge unutra. U rashlađivanju tijela pomoći će vam i mokri peškiri ili marame koje stavljate na glavu, ramena ili gdje vam odgovara. Dobra ideja je i napuniti vodom boce sa sistemom za prskanje pa tu i tamo poprskati lice i tijelo sitnim kapljicama.

4. Jedite laganu hranu

Izbjegavajte obilne obroke bogate ugljikohidratima jer mogu povećati metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplinu tijela. Što god da jedete, neka to bude lagano, ne previše masno i rasporedite obrok u više manjih. Tako će vašem probavnom sistemu biti lakše to sve preraditi. Salate su najbolji izbor kada je vani ovako vruće, lagane su za probavu i opskrbljuju organizam hranjivim nutrijentima.

5. Pijte puno tekućine

Što se tiče pića, već znate da je bolje ne pretjerivati s kafom i alkoholom, a najbolje je pomalo pijuckati vodu sobne temperature cijeli dan. Naime, kada voda nije hladna, brže se apsorbira i hidratizira tijelo, a pijenje pomalo osigurava vašem tijelu da svu tu tekućinu iskoristi kako treba.

5. Napravite osvježavajući sladoled

Ovaj sladoled ne može biti jednostavniji za napraviti, a djeca ga obožavaju. Uzmite voćni jogurt i ulijte ga u plastične kalupe za pripremu sladoleda na štapiću. Ostavite preko noći u dubokom zamrzavanju. I sladoled je spreman za lizanje.

6. Rashladite se prije spavanja

Kao prvo, prije spavanja se suzdržite od obilnih obroka, pojedite nešto lagano poput jogurta ili banane. Također, želite li se rashladiti i bolje spavati, prije spavanja napunite kadu hladnijom vodom i lezite u njoj 10 do 15 minuta. Osjetit ćete kako vam se koža naježila od hladne vode i kako vam je lakše. Nakon toga ćete se osjećati ugodnije satima, koža će vam biti hladnija, neće svrbiti (kao što zna od znoja) i nećete se znojiti – puno lakše ćete zaspati i spavati kvalitetnije. Ukoliko kod kuće nemate kadu, stanite pod tuš.

7. Boravite više u prizemlju

Živite li u kući na sprat, tokom paklenih vrućina više boravite u prizemlju. Naime, poznato je da se topli zrak diže pa je na spratu uvijek toplije nego u prizemlju. Idealno bi bilo boraviti u uređenom podrumu, tamo je najhladnije.

8. Isključite dodatne izvore toplote

Sijalice sa žarnom niti isijavaju toplotu pa ih ne palite ako baš ne morate. Jednako je i s računarima i ostalim elektroničkim uređajima. Također, jedite svježu, laganu hranu koja ne zahtijeva kuhanje ili pečenje.

9. Dobro rashladite auto

Sjesti u pakleno vruć automobil može biti izuzetno opasno za zdravlje. Koliko god vam se žurilo, imajte na umu da nećete nikuda stići ako vam srce otkaže od vrućine, zato usporite, dobro rashladite vozilo i tek onda sjedite u njega.

10. Ne zaboravite da je i ljubimcu jako vruće!

Mijenjajte životinjama vodu često jer se brzo ugrije, a ako imate psa ili mačku, ponudite im tokom dana hladan jogurt. Dobro je i povremeno im zaliti šape hladnijom vodom, to će ih brzo rashladiti. Ako imate vrt ili balkon, pripremite psu mali bazen (možete i od stare kadice za kupanje djece). Ukoliko živite u stanu i nemate dvorište sa dubokom hladovinom, namočite prostirku (stari peškir) i stavite negdje na pločice – to će biti mjesto gdje životinja može leći i u isto vrijeme dobro se rashladiti, piše 24sata.hr.

Podijeli ovaj članak