Ranoranilac ili noćna ptica: Kako vas ciklus spavanja izlaže riziku od bolesti

2 min. čitanja

Physiological Society objavio je novo istraživanje koje sugerira kako svakodnevni obrasci spavanja mogu utjecati na vaše fizičko zdravlje i pogoršati ga. “Noćne ptice” su izložene većem riziku od razvoja bolesti srca i dijabetesa tipa 2 od ranoranilaca, pokazalo je novo istraživanje.

Objavljeno u Experimental Physiology, američka studija otkrila je da ljudi koji više vole biti aktivni kasnije tokom dana imaju smanjenu sposobnost korištenja i sagorijevanja masti za energiju što im omogućava nakupljanje u tijelu, prenosi Skynews.

To može dovesti do povećanog rizika od dobijanja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, otkrili su istraživači sa Univerziteta Rutgers u New Jerseyju.

S druge strane, ranoranioci – oni koji su aktivniji ujutro – trebaju više masti kao izvor energije jer su energičniji više sati u danu i zato imaju veći nivo kondicije od “noćnih ptica”.

Istraživači su podijelili sudionike u dvije grupe na temelju njihovih kronotipa – naše prirodne sklonosti da tražimo aktivnost i spavanje u različito vrijeme. Nakon jednosedmičnog praćenja, istraživači su otkrili da ranoranioci koriste više masti za energiju i tokom odmora i tokom vježbanja.

Svaka grupa je testirana u mirovanju prije poduzimanja dva petnaestominutna treninga na traci – jedan umjerenog i jedan visokog intenziteta.

Nakon praćenja željenog procesa, ispitanici su testirali nivo aerobne kondicije na nagibu koji se povećavao za 2,5 posto svake dvije minute dok osoba nije došla do tačke iscrpljenosti.

Sudionici su praktikovali dijetu s kontrolisanim unosom kalorija, kao i prehrane s postom tokom noći kako bi smanjili šanse da njihove dijete utječu na rezultate.

Stariji autor i profesor sa Univerziteta Rutgers Steven Malin je rekao: “Budući da se čini da hronotip utječe na naš metabolizam i djelovanje hormona, predlažemo da se hronotip može koristiti kao faktor za predviđanje rizika od bolesti pojedinca.”

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ispitala veza između hronotipa, tjelovježbe i metaboličke prilagodbe kako bi se utvrdilo ima li vježbanje ranije tokom dana veće zdravstvene prednosti, izjavio je.

Podijeli ovaj članak