Problemi u braku i menopauza: Sedam od 10 žena krivi hormonalne promjene

2 min. čitanja

Sedam od 10 žena koje su imale probleme u braku, poput razvoda ili odvojenog života, krive upravo promjene u menopauzi za te nastale probleme, pokazala je studija.

Neke tvrde da su one odgovorne za češće svađe, a ponekad i za nasilno ponašanje. Sudionice nisu detaljno odgovarale zašto menopauza ima tako negativan utjecaj na njihov brak, piše Daily Mail.

No simptomi menopauze koje se javljaju kao promjena raspoloženja, problemi sa snom, smanjena seksualna želja, mogu biti odgovorni za stres u braku.

Trećina ispitanica izjavila je kako su koristile i hormonsku terapiju kako bi olakšale simptome.

Većina njih smatra kako pomoć u kontroli simptoma može puno pomoći i može utjecati na bolje odnose u braku.

Ispitivanju je prisustvovalo 1.000 žena koje su razvedene ili ne žive trenutno s partnerom, a sve su ili u menopauzi ili je ona iza njih.

– Iako se često govori o fizičkim simptomima menopauze, kako ona utječe na mentalno zdravlje se često previdi, a taj utjecaj može biti jako negativan kada su u pitanju posao, odnosi i finansije – navodi dr. Louise Newson, specijalist za menopauzu.

Njena kolegica Farhana Shahzady, dodaje kako je istraživanje pratilo i kako menopauza utječe na finansije i prihode, što može isto tako utjecati na probleme u braku.

Podijeli ovaj članak