Svake godine Environmental Working Group (EVG) analizira najnovije podatke američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) kako bi izdvojila popis namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida. Jer kako ističu u svom saopćenju, “svaka izloženost pesticidima je problem, s obzirom da znamo kako oni mogu štetiti zdravlju ljudi, posebno djece”.
Iako brojna istraživanja provedena na najprestižnijim svjetskim univerzitetima već godinama ukazuju na povezanost pesticida i zdravstvenih problema, naučnici ističu kako rješenje postoji.
Jer pokazalo se da se zamjenom neorganskog voća ili povrća organskim gotovo trenutno smanjuje nivo ovih štetnih hemikalija u ljudskom tijelu, piše National Geographic.
POPIS VOĆA I POVRĆA S NAJVIŠE PESTICIDA
Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 12 je najviše tretirano pesticidima:
1. Jagode
2. Špinat
3. Kelj
4. Breskve
5. Kruške
6. Nektarine
7. Jabuke
8. Grožđe
9. Paprika i faferon
10. Trešnje
11. Borovnice
12. Zelene mahune
75 posto od 46.569 uzoraka sadržavalo je ostatke pesticida
Rezultati su dobijeni prikupljanjem 46.569 uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svako od nas učinio kod kuće. Nakon pranja, gotovo 75 posto neorganskih svježih proizvoda prodanih u SAD-u sadržavalo je ostatke pesticida, od kojih je Agencija za zaštitu okoliša dugo zabranila neke od njih, piše Slobodna Dalmacija
Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se ove godine na “prljavoj listi” našle mahune i borovnice jer je u njima otkrivena zabrinjavajuća koncentracija pesticida povezanih s bolestima živčanog sistema. S druge strane, dinja je skinuta s “čiste liste” i dodana mrkva.
POPIS VOĆA I POVRĆA S NAJMANJE PESTICIDA
Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 15 najmanje je tretirano pesticidima:
1. Avokado
2. Kukuruz
3. Ananas
4. Luk
5. Papaja
6. Slatki grašak (smrznuti)
7. Šparoge
8. Dinja
9. Kivi
10. Kupus
11. Gljive
12. Mango
13. Slatki krompir
14. Lubenica
15. Mrkva