Pet razloga zašto se treba svaki dan dobro oznojiti

2 min. čitanja

Nakon bilo kakve vježbe, dobrog treninga, često dolazi prateći osjećaj opuštanja ili euforije. To je zbog povećanja razina endorfina u tijelu koji utječe na dobro raspoloženje.

1. Poboljšava ten

Sveobuhvatni način postizanja sjajnog tona kože i zdravlja je kroz zdrave doze znoja od fizičke aktivnosti. Znoj je posljedica vježbanja ili bilo koje vrste fizičkog napora koje povećava brzinu otkucaja srca, a s njim i cirkulaciju, potičući lijep sjaj i blago crvenilo kože. Znojenje također zahtijeva veći unos vode, koja je korisna za organizam. Iako sam znoj izravno ne utječe na lijepu kožu i ten, povezane aktivnosti koje podstiču zdravo znojenje utječu.

2. Čisti tijelo

Ljudsko tijelo je samo sposobno izbaciti toksine putem organa kao što su bubrezi i jetra, piše Centar Chopra. Istraživanje je pokazalo da znojem tijelo eliminira puno toksina, pritom uklanjajući iz organizma i neke teške metale poput žive, olova, kadmija i arsena.

3. Smanjuje stres

Znojenjem se povećava nivo endorfina u tijelu koji utječe na dobro raspoloženje. Istraživanja su već ranije pokazala posljedice stresa na ljudsku psihu i fizičko stanje, a to je nešto što se ne može zanemariti. Postoje i drugi načini kako smanjiti stres, kao što su meditacija, pisanje dnevnika, vježbe disanja, ali aktivnosti koje potiču znojenje i ubrzani rad srca imaju višestruku korist.

4. Ublažava bol

Znojenje pojačava dotok krvi u mišiće s čim se smanjuje vrijeme oporavka od povreda ili mišićne napetosti. Toplina vlažne saune može umirujuće djelovati na tijelo dok se mišići opuštaju.
Ljekovito bilje i eterična ulja, poput eukaliptusa, ruže, paprene metvice i lavande imaju protuupalna svojstva te se ponekad koriste uz toplinu i znoj kako bi umanjili bol u mišićima i zglobovima.

5. Doprinosi vitkosti

Znoj sam po sebi ne uzrokuje gubitak kila, ali aktivnosti koje potiču znojenje, kao što je trčanje, vježbanje, ples i slično, potiču rad metabolizma zbog čega ljudi brže gube masne naslage, koje se koriste kao energija u pojačanom radu organizma.

Podijeli ovaj članak