Ovo su najnezdraviji položaji za spavanje

2 min. čitanja

Iako je najvažnija kvaliteta našeg sna, mnoga istraživanja pokazuju da i položaj u kojem spavamo može itekako utjecati na naše zdravlje. Kako objašnjavaju stručnjaci, čak dva položaja trebalo bi izbjegavati jer su vrlo štetni.

Jedan od tih nezdravih položaja je spavanje s jednom savinutom nogom.

Naime, doktori kažu kako savijanje jedne noge prema glavi dok spavamo nije nimalo korisno za naše zdravlje, a takav položaj tijela ima mnogo više štete nego koristi. Stvar je u tome da kada su obje noge savinute prilikom spavanja, pritisak na zdjelicu se smanjuje i to može pomoći nekome ko pati od bolova u donjem dijelu leđa. Međutim, podizanje jedne noge ima suprotni učinak, a nejednaka raspodjela pritiska na jednoj nozi može dovesti do oštećenja leđa.

Kako navodi Index, drugi položaj koji doktori ne preporučuju prilikom spavanja je spavanje na trbuhu. Iako je ova poza mnogima među najdražima, zapravo je vrlo štetna. Naime, spavanje na stomaku smatra se nezdravim jer može spriječiti normalno disanje i uzrokovati nepravilnu zakrivljenost kičme.

Okretanje glave na jednu stranu pri spavanju u ovom položaju još je jedan uzrok takve zakrivljenosti. Sve to, osim bolova u leđima, može dovesti i do upale i bolova u mišićima vrata. Stoga stručnjaci ovaj položaj također nikako ne preporučuju.

Podijeli ovaj članak