Dakle, na osjećaj sitosti ne utječe količina kalorija nego vrsta namirnica koju unesemo.
Stoga, ako ste na dijeti, uvijek je bolje odabrati one namirnice koje duže zadržavaju osjećaj sitosti.
Ovo su deset najzasitnijih namirnica:
Kuhani krompir
Kuhani neoguljeni krompiri su dobar izvor više vitamina i minerala, uključujući vitamin C i kalij. Krompiri imaju visok udio vode i ugljikohidrata te sadrže umjerenu količinu vlakana i proteina. Ne sadrže gotovo ništa masti.
U poređenju s drugom hranom bogatom ugljikohidratima, krompiri su jako zasitni. Zasluge za zasitnost pripadaju proteinu naziva proteinaza inhibitor 2 koji utječe na smanjenje apetita.
Jaja
Jaja su iznimno nutritivno zdrava i bogata. Većina hranjive vrijednosti nalazi se u žumanjku, uključujući antioksidanse letein i zaeksantin koji pomažu ljudskom zdravlju.
Jaja su izvrstan izvor kvalitetnih proteina te sadrže svih devet aminokiselina.
Zobena kaša
Zobene pahuljice mnogima su izbor za doručak: zasitne, a niske kalorijske vrijednosti, bogate beta glukanom i drugim vlaknima koji upijaju vodu, pa dodatno pojačavaju osjećaj sitosti i odgađaju osjećaj gladi kroz duže vrijeme.
Riba
Riba je bogata kvalitetnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama, esencijalnim mastima koje moramo u organizam unijeti hranom ili dodacima prehrani. Upravo ove masne kiseline daju osjećaj sitosti, ističe studija provedena na Univerzitetu Navarra u španskoj Pamploni.
Dodatno, studije provedene na australskom Deakin University pokazuju da proteini iz ribe daju duži osjećaj sitosti nego proteini drugog porijekla.
Supe
Tekuću hranu mnogi smatraju manje zasitnom od krute, no sa supama je to drugi slučaj. Naime, studije provedene na američkom Iowa State University su pokazale da supe imaju veći indeks sitosti nego kruti obroci koji sadržavaju iste namirnice.
Meso
Malomasno meso je bogat izvor kvalitetnih proteina te je i jako zasitna namirnica. Posebno je zasitan goveđi odrezak, što ovu vrstu mesa čini najzasitnijim izvorom proteina, odmah nakon ribe.
Studija provedena na švedskom Karolinska Hospital pokazala je da su osobe koje su za ručak jele proteinima bogato meso, za večeru pojele 12 posto manje hrane, za razliku od onih koji su za ručak jeli obrok bogat ugljikohidratima.
Grčki jogurt
Grčki jogurt je po svojoj formi znatno gušći od običnog jogurta je ima i znatno viši udio proteina. Studija provedena na američkom University of Missouri pokazala je da su osobe koje za međuobrok pojele grčki jogurt duže zadržale osjećaj sitosti te manje jele za večeru.
Povrće
Povrće je bogato vitaminima i mineralima te je bitan njegov unos za održavanje ljudskog zdravlja. Osim toga, povrće je bogato volumenom, a nisko kalorijama.
Povrće sadrži visok udio vlakana i vode što daje osjećaj punosti i sitosti na duže vrijeme.
Studija provedena na američkom The Pennsylvania State University je pokazala da unos veće porcije salate prije obroka koji sadrži tjesteninu povećava osjećaj sitosti i smanjuje ukupan unos kalorija u tom obroku.
Malomasni sir
Malomasni sir je namirnica bogata proteinima a s niskim udjelom masti i ugljikohidrata. Njegov visok udio proteina daje duži osjećaj sitosti, čak i uz nizak kalorijski unos. Studija provedena na francuskom AgroParisTech potvrdila je da se utjecaj koji malomasni sir ima na osjećaj sitosti može uporediti s onim nakon obroka koji sadrži jaja.
Grahorice
Grahorice poput graha, graška, leće i kikirikija imaju impresivan nutritivni profil: bogate su vlaknima, biljnim proteinima, a imaju nizak nivo energetske gustoće, što ih čini jako zasitnima.