Ljekari upozoravaju: Paracetamol može povećati rizik od srčanog i moždanog udara

2 min. čitanja

Predsjednica Upravnog odbora turskog društva za anesteziologiju i reanimaciju prof. dr. Meral Kanbak upozorila je da dugotrajna upotreba paracetamola, koji je uključen u lijekove protiv bolova i snižavanje temperature, može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara kod osoba s visokim krvnim pritiskom.

Povodom 16. oktobra, Svjetskog dana anestezije, podsjetila je da se ovaj dan obilježava svake godine zbog otkriće anestezije, koja omogućava pacijentima da se podvrgnu hirurškim zahvatima bez ikakvog fizičkog bola.

Ističući da po potrebi treba konsultovati specijaliste anesteziologije i reanimacije koji pružaju kontrolu boli u širokom spektru oblasti kao što su hronične bolesti, postoperativni bol i bol od raka, Kanbak je rekla da nekontrolisana upotreba lijekova protiv bolova može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Kanbak je navela da prema izvještaju o praćenju farmaceutskog tržišta za 2020. koji je objavila Turska agencija za lijekove i medicinska sredstva, tursko farmaceutsko tržište ima prodajnu vrijednost od 50,39 milijardi lira, a obim prodaje lijekova porastao je na 2,27 milijardi kutija.

– Dok je omjer lijekova sa svojstvima ublažavanja bolova dostigao 35 posto, slijede oni koji se koriste u liječenju reumatizma i protuupalni lijekovi sa 30,2 posto. Lijekovi protiv bolova su najprodavaniji lijek u Turskoj. Međutim, dugotrajna upotreba paracetamola, kod osoba s visokim krvnim pritiskom može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Stoga se ovi lijekovi moraju koristiti pod kontrolom stručnjaka – pojasnila je Kanbak.

 

Podijeli ovaj članak