Koža voli more: Iskoristite sve blagodati morske soli

2 min. čitanja

Odavno znamo da morska voda, bogata solju, i zrak na mnogo načina blagotvorno djeluju na zdravlje. Kupanje u morskoj vodi, slane saune i upotreba morske soli u kuhanju odavno su dio ljudske kulture. Poznati su i uticaji morskog okruženja na kožu u određenim uslovima. U svakom slučaju, dobro je znati kako morska so utiče na vašu kožu, piše sajt časopisa Metropolitan, koji sumira rezultate istraživanja.

Poboljšanje simptoma ekcema

Ekcem je često alergijska upala kože koja se manifestuje kao ispucala, suha ili svrbežna koža, ponekad i kao otok. Jedno istraživanje iz 2016. pokazalo je da morska voda može imati i pozitivan učinak na kožu zahvaćenu ekcemom. Dobri efekti dolaze od minerala kojima je morska voda obogaćena, kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, selen, hrom… Kupanje u morskoj vodi tako može uticati na poboljšanje simptoma. Glavni uvjet je, naravno, da je more čisto.

Ublažavanje drugih alergijskih reakcija

Morska voda smanjuje prisustvo imunoglobulina E, koji izaziva alergijske reakcije, a također usporava ili zaustavlja reakciju kože na prisustvo određenih drugih tvari koje uzrokuju alergije.

Pomoć kod psorijaze

Liječnici često preporučuju namakanje u morskoj vodi ili vodi s odgovarajućom količinom morske soli kako bi se ublažili ponekad dosadni simptomi psorijaze. Neće biti suvišno ako se malo više plivate u moru nego inače i obavezno smanjite volumen ili se čak riješite psorijaze, piše Metropolitan. Naglašava, međutim, da to naravno ne znači da ćete se trajno riješiti psorijaze, jer je to kronična bolest. Iako još uvijek nije jasno zašto morska voda ublažava psorijazu, istraživači pretpostavljaju da širi krvne žile, oslobađa β-endorfine i enkefaline koji pomažu u suzbijanju boli ili pomaže u uklanjanju bakterija na površini kože.

Prirodni piling

Morska voda može djelovati kao piling za cijelo tijelo, uklanjajući mrtve ćelije s gornjeg sloja kože. To sprječava njihovo nakupljanje, što dovodi do akni i mitesera.

Podijeli ovaj članak