Kako pripremiti organizam za trostruku prijetnju – gripu, COVID-19 i respiratorni virus

3 min. čitanja

Kako se radi o trostrukoj prijetnji ove zime, stručnjaci savjetuju da uložite dodatni napor u zaÅ”titu imuniteta, prenosiĀ eatthis.com.

– Ako želite jak imunitet, opskrbite se Å”arenim namirnicama, proteinima i cjelovitim žitaricama – navodi nutricionistica Amy Goodson.

Goodson detaljnije savjete otkriva u nastavku teksta:

Ne zaboravite na antioksidanse

Upravo su oni važan dio zaÅ”tite i jačanja imuniteta, a oni će pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu naÅ”tetiti imunoloÅ”kom sistemu. Na sreću pronaći ih možete u Å”arenim namirnicama kao Å”to su bobičasto voće, kelj, kupus, tamna čokolada, čaj ili slanutak. Antocijani su tip flavonoida koji su prirodni pigmenti koji hrani daju boju, ljubičastu, crvenu, plavu… Nećete pogrijeÅ”iti ako jedete narandže, tikvu ili mango.

Birajte namirnice bogate vitaminom C

Kad je o antioksidansima riječ, vitamin C joÅ” uvijek je na prvom mjestu. Jak i snažan imunoloÅ”ki sistem nezamisliv je bez vitamina C, a on bolje djeluje na imunoloÅ”ki sistem ako se uzima zajedno s flavonoidima. Sklonost infekcijama, malaksalost, bolest u zglobovima, ali i suha koža tijela, rane koje sporo zarastaju i sl. samo su neki od znakova upozorenja koji nam govore da bismo trebali povećati unos ovog snažnog antioksidansa.

Prvo na Å”ta pomislimo kada je riječ o vitaminu C su dodaci prehrani i konzumiranje citrusnog voća, ali dobro je znati da su paprika, Å”ipak, kupus, acerola, zeleno lisnato povrće, kivi također, izvrsni izvori vitamina C.

Jedite namirnice bogate cinkom

Cink esencijalni mineral najpoznatiji je kao podizač imuniteta. Imunitet treba cink kako bi radio svoj posao, a studije pokazuju kako ima značajnu ulogu u razvoju ćelija imuniteta. On može skratiti trajanje prehlade i gripe, a neka istraživanja kažu kako je potrebno samo jedan do tri dana koriÅ”tenja cinka kako biste osjetili poboljÅ”anje.

– Govedina se smatra odličnim izvorom cinka, pa će pružiti pola od preporučene dnevne doze. Ako ne volite meso, pronađite ga u oraÅ”astim plodovima i sjemenkama, mliječnim proizvodima, pa čak i u čokoladi – navodi Goodson.

Sok od voća i povrća

Voće i povrće tijelu pružaju brojne važne nutrijente i antioksidanse, ali ponekad je teÅ”ko pojesti dovoljne količine. Jedna od opcija je da on njih napravite sok i tako pomognete imunitetu. Vrijedne namirnice koje možete dodati su Å”pinat, papaja, kelj, mango, đumbir, borovnice…

Uživajte u fermentiranoj hrani

Zdrava doza fermentiranih proizvoda može pružiti probiotike koji će podržati zdravlje imuniteta i tako spriječiti infekcije. Ako ne znate koje su to namirnice bogate probioticima, potražite jogurt, određene sireve, kao Å”to je mozzarella, a možete konzumirati i kefir, kisele krastavce, jabukovo sirće.

Podijeli ovaj članak