Kadulja je višegodišnji nizak grm koji samoniklo raste na mediteranskom kamenjaru. Voli toplinu i sunce, a loše podnosi preveliku količinu vlage, mraz i hladnoću. Može se uzgajati, a ako se to čini u sjevernijim područjima, traži dosta njege. Vrijeme sjetve je u aprilu i maju. Poznata je po svojoj ljekovitosti, a i sam latinski naziv, Salvia officinalis, jasno govori o njenoj ljekovitoj prirodi; salvare znači spasiti, a officinalis upućuje na ljekovitost.
Njena snaga je u eteričnim uljima, a za liječenje se koriste cvjetovi i listovi. Djeluje antibakterijski, antiseptički i protugljivično, snižava temperaturu, ublažava bolove, jača krvožilni sistem, stimulira cirkulaciju, smiruje upale, pomaže kod depresije, ublažava stres, dobra je za jetru, bubrege i cijeli probavni sistem. Pomaže kod urinarnih tegoba, kod glavobolja i reumatskih bolova, u snižavanju nivoa šećera u krvi, čisti krv, sprečava moždani udar…
Obiluje vitaminom K
Kadulja sadrži više od 160 različitih tipova polifenola, biljnih spojeva koji u tijelu djeluju kao antioksidansi. Klorogenična kiselina, kavena i elagična kiselina, rutin…, svi su u kadulji i svi imaju impresivne zdravstvene dobrobiti, kao što su snižavanje rizika od raka i poboljšanje kognitivnih sposobnosti, prenosi Gloria.hr
Dvije šoljice kaduljinog čaja dnevno značajno podižu antioksidativnu odbranu, pokazala je studija. Kadulja snižava ukupni i “loš” kolesterol, a podiže razine “dobrog”. Obiluje vitaminom K: u jednoj čajnoj kašičici je deset posto dnevnih potreba za ovim vitaminom važnim za zdravlje i gustoću kostiju.
Tradicionalno se kadulja koristi za ublažavanje tegoba menopauze, jer neki njeni sastojci djeluju slično estrogenu. U jednom je istraživanju uzimanje suplementa kadulje tijekom osam tjedana dovelo do značajnog smanjenja pojavnosti i intenziteta valunga. Istraživanja na životinjama pokazala su da se kadulja može boriti protiv nekih tipova raka, uključujući rak usne šupljine, debelog crijeva, jetre, vrata maternice, dojke, kože i bubrega. Potiskivala je rast tumorskih stanica, ali i poticala njihovu smrt. Kadulja se koristi svježa i sušena, kao čaj, ulje, uvarak, losion, tinktura, vino, za obloge, u kupkama, naravno, kao začin, u juhama, umacima, za povrtna jela, marinade, za aromatiziranje maslaca…
Kadulju trebaju izbjegavati oboljeli od epilepsije i visokog tlaka, trudnice, dojilje i djeca.
Čaj od kadulje
Čajnu kašičicu kadulje stavimo 10 minuta u šoljicu vrele vode i procijedimo. Čaj pijemo topao, tijekom dana 2-3 šoljice, u malim gutljajima.