Iznenadit ćete se koliko je jednostavna: Ovo je najbolja aktivnost za duži život

4 min. čitanja

Osnivač popularne filozofije “Plava zona” Dan Buettner ima odgovor i on bi vas mogao iznenaditi, ali i donijeti olakšanje, piše mindbodygreen.com.

Prema onome što prenosi New York Times, ovaj poznati autor knjiga o najdugovječnijim ljudima na svijetu, kaže kako ne postoji bolja aktivnost za dugovječnost od hodanja.

Kako je izjavio, jedna brza šetnja vam može ponuditi oko 90 posto dobrobiti treniranja za maraton.

Ne samo to, hodati možete svaki dan cijeli život, a samo hodanje će uključiti više od 100 mišića, a isto tako poboljšati kognitivne funkcije.

Buttner je otkrio kako redovno kretanje je upravo navika ukorijenjena u život osoba koje žive u Plavoj zoni. Iza ideje Plave zone stoji dinamičan životni stil, a bazira se na saznanjima autora nakon što je posjetio pet zemalja svijeta u kojima je najveći broj stanovnika koji su proslavili stoti rođendan.

Njegov rad se zasniva na životnom stilu – od onoga što jedemo, koliko se družimo i kako faktori iz okoline utječu na naš život.

– Kod ljudi koji žive u Plavoj zoni ističe se jedna navika – oni se kreću svakih 20 minuta, ali ne zato što prate određen režim već žive u takvom okruženju gdje je to potreba – pojasnio je Buttner u jednoj od emisija u kojoj je gostovao.

Istraživanja podržavaju ideju da su i mikro koraci tokom dana dobra navika i da mogu podržati zdravlje mišića i dugovječnost, čak smatra se više od treninga u teretani.

Hodanje ima niz pozitivnih djelovanja na organizam, pa ćete tako poboljšati cirkulaciju, povećati respiratorni kapacitet, ojačati muskulaturu, poboljšati rad probavnog sistema i riješiti se stresa i napetosti.

Priprema

Udobna obuća, malo dobre volje i slobodnog vremena bit će za početak dovoljno i prihvatljivo za svakoga, pa tako i za osobe s prekomjernom tjelesnom masom, kojima će ovo biti idealan izbor tjelesne aktivnosti na putu mijenjanja životnih navika.

Kako pravilno hodati

– Leđa držite uspravno, glavu visoko, pogled nekoliko metara ispred sebe, ramena opuštena, a stopala paralelna.

– Ruke lagano savijte u laktovima te pomičite u ritmu sa suprotnom nogom.

– Najprije spustite petu, a zatim ostatak stopala na tlo.

– Zategnite trbušne mišiće radi podrške kičmi i pravilnog držanja.

– Prilagodite brzinu disanja brzini hodanja.

Najčešće greške pri hodanju

Hodanje bez podizanja stopala od poda.

Gledanje u tlo.

Opuštanje trbušnih mišića.

Nagle promjene brzine hodanja.

Šta biste trebali zapamtiti: bolje je hodati kratko nego ne hodati uopće. Lična trenerica Kris Goldman za portal mbg.com je savjetovala svima koji nisu aktivni da isprobaju hodanje, pa i ako se radi o samo 10 minuta.

Ako ne znate kako u raspored dodati i hodanje, daje jednostavne savjete:

– U šetnju krenite ujutro što će vam pomoći i da se razbudite. Ako imate sastanak, pretvorite ga u „hodajući“ umjesto da sjedite u uredu. Kada idete na posao koristite javni prijevoz i izađite nekoliko stanica prije odredišta i malo protegnite noge.

Podijeli ovaj članak