Ako vam je ljekar rekao da imate povišen holesterol ili vi sami znate da ste u rizičnoj grupi da će se on kod vas razviti u budućnosti, najbolje što možete učiniti za zdravlje je da pratite stanje i savjete stručnjaka, a posebno kada je hrana u pitanju.
– Holesterol će se prirodno javiti i važan je tijelu jer se koristi kako bi se stvarale ćelije i regulirali hormoni, između ostalog. Ipak, previše holesterola koji cirkulira tijelom može biti opasno te vas dovodi u rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara – navodi dr. Trista Best, piše eatthis.com.
Povišen nivo ukupnog i LDL-holesterola te smanjen nivo HDL-holesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila.
S druge strane, njihovi adekvatni nivoi ili smanjeni nivoi ukupnog i LDL- te povećan nivo HDL-holesterola, taj isti rizik smanjuju.
Promjene životnih, posebno prehrambenih navika često su prva terapija koja se savjetuje osobama koje imaju povišen nivo holesterola u krvi.
Šta uzorkuje povišen holesterol?
Neki od faktora su i neizbježni, a to su genetika i godine. Ali naučnici sve češće stavljaju naglasak na stil života koji će također utjecati na zdravlje.
Best pojašnjava kako je jasno da genetika igra veliku ulogu u tome kako će tijelo procesuirati holesterol i koliki je vaš rizik da će se razviti. Neke prehrambene navike isto tako mogu voditi do povišenog nivoa holesterola u tijelu.
Jedna od glavnih zabluda o holesterolu i hrani je ta da namirnice bogate holesterolom morate izbaciti.
No, prehrambeni holesterol ustvari ima jako slab utjecaj na nivoe holesterola u tijelu nego što se to prethodno smatralo.
Stručnjaci s Mayo klinike savjetuju da hrana puna soli i zasićenih masnoća ima puno jači utjecaj na holesterol u tijelu nego ona u kojoj se on nalazi.
Evo šta bismo trebali izbjegavati prema preporukama ljekara:
Pržena hrana
Nećete konzumiranjem ovakve hrane nakupiti samo višak kalorija, nego se to može dogoditi i s holesterolom.
– Namirnice koje su pržene i koje imaju više masnoća pripremaju se drugačija. Često će sadržavati trans-masnoće, koje su štetne za zdravlje srca – navodi Best.
Umjesto prženja zašto hranu ne biste pripremali na roštilju ili pekli u rerni? To su sve dobri načini izbjegavanja zamke unosa viška masnoća.
Pekarski proizvodi
Pečeni proizvodi, a posebno oni koji su pakirani i procesuirani često mogu sadržavati sastojke koji mogu kroz neko vrijeme utjecati na nivo holesterola u krvi.
– Takvi proizvodi znače i rizik od povišenog nivoa holesterola uglavnom radi masnoća koje sadrže, ali i rafinirane ugljikohidrate. Tip koji se koristi u pripremi može povisiti trigliceride u krvi i tako uzrokovati upale, koje pak mogu osobu staviti u rizičnu grupu od oštećenja arterija, ali i nakupljanja holesterola – dodaje Best.
Prema pisanju Harvard Health School, jedan od najvećih faktora nastanka povišenog nivoa holesterola nisu namirnice koje sadrže holesterol nego kombinacija nezdravih masnoća i ugljikohidrata.
Procesuirano crveno meso
Proizvodi kao što su kobasice, salame, suho meso poznati su po tome da sadrže zasićene masnoće i natrij, pa treba paziti koje količine koristite ako gledate na nivo holesterola u krvi.
Prema studiji koja je objavljena u magazinu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, često konzumiranje procesuiranog crvenog mesa povezano je sa povećanim rizikom od povišenog holesterola i nivoa triglicerida.
Dosadašnja istraživanja pokazala su kako stalno konzumiranje procesuiranog crvenog mesa može utjecati negativno na zdravlje i ako ne govorimo o holesterolu.
Jedna studija provedena prošle godine pokazala je kako je svakodnevno konzumiranje procesuiranog crvenog mesa povezano s većim rizikom od razvoja koronarnih bolesti srca.