Imate li problema s kožom? – Ovo su namirnice koje trebate izbaciti iz prehrane

3 min. čitanja

Brojne studije i iskustva pokazuju da hrana koju konzumiramo utiče na zdravlje našeg tijela, kao i na zdravlje naše kože.

Tako ishrana bogata voćem i povrćem može našoj koži dati sjaj, ali i mladalački izgled. Međutim, određene vrste hrane mogu dovesti do problema sa kožom kao što su bubuljice, akne, suha koža, pa čak i bore.

– Postoje određene namirnice koje preporučujem svim svojim pacijentima da izbjegavaju kako bi održale što bolje zdravlje kože, objašnjava dermatolog Thivi Maruthappu, koja je navela nekoliko namirnica za koje kaže da ih nikad ne konzumira, što preporučuje i drugima.

Šećer

Prvo, ona tvrdi da prije svega treba izbjegavati konzumiranje hrane bogate rafinisanim šećerom. Naime, poznato je da prevelika konzumacija šećera može izazvati debljanje i propadanje zuba, ali ona nije dobra ni za našu kožu. Previše rafinisanog šećera može pokrenuti procese starenja u ćelijama tijela, upozorava dr. Maruthappu.

– Naravno da možemo da uživamo u rafinisanom šećeru u umjerenim količinama, ja sam sklona da pojedem kuglu sladoleda. Međutim, višak rafinisanog šećera u našoj ishrani može ubrzati starenje kože, dodaje dermatolog.

Alkohol

Pored namirnica bogatih šećerom, tvrdi da su alkoholna pića druga stvar koja nam najviše uništava kožu. Kako objašnjava, konzumiranje velikih količina alkohola ne samo da izaziva mahmurluk, već je i užasno za našu kožu.

Diuretički efekat koji podstiče tijelo da izlučuje više tečnosti dovodi do gubitka tečnosti i hranljivih materija koje su od vitalnog značaja za zdrav izgled kože.

– Kao rezultat toga, koža može biti bez sjaja, natečena i naborana zbog gubitka elastičnosti. Pored toga, alkohol izaziva iritacije kože, što dovodi do crvenila, pa čak i osipa. Generalno savjetujem da svedete alkohol na minimum, posebno prije velikog događaja kada želite da vaša koža izgleda najbolje, savetuje Maruthappu, javlja Daily Mail.

Obrano mlijeko

Iako se često smatra zdravijom opcijom, obrano mlijeko odnosno mlijeko sa niskim sadržajem masti može biti uzrok izbijanja fleka. može biti krivo za izbijanje.

– Neka istraživanja su pokazala da obrano mlijeko može doprinijeti aknama, posebno ako pijete više od nekoliko čaša dnevno, kaže dr. Maruthappu.

(Previše) kofeina

Šoljica ili dvije kafe dnevno je u redu, ali ako imate ozbiljnu ovisnost o kafi, to može uticati na vašu kožu. To je zato što konzumiranje previše kofeina može uzrokovati prerano starenje kože.

– Višak kofeina može doprinijeti dehidraciji jer djeluje kao diuretik, uzrokujući više mokrenja, kaže dr. Maruthappu.

Podijeli ovaj članak