Evo na kojoj biste strani trebali spavati za bolje zdravlje mozga

2 min. čitanja

Prema britanskoj neuronaučnici Tari Swart, postoji jedan način spavanja koji je bolji od drugih. Glavne stvari za dobru higijenu spavanja uključuju redovno spavanje i buđenje, magnezijevu kupku nekoliko puta sedmično i malo aromaterapije.

Swart također naglaÅ”ava važnost jednostavnog trika pri spavanju za zdravlje mozga – spavanje na boku.

Ona napominje da je spavanje na boku učinkovitije za čiŔćenje mozga od toksina tokom noći. Istraživanje je pokazalo da spavanje na desnoj strani najbolje podupire ovaj proces čiŔćenja. Jedna studija iz 2020. objavljena u časopisu Brain Sciences, na primjer, primjećuje da je za mozak najučinkovitiji desni bočni položaj, jer ga karakterizira veće ispiranje moždanog otpada, u poređenju s ležanjem na leđima ili trbuhu.

Studija zaključuje da bi usvajanje ovog položaja moglo podržati zdravlje mozga kako starite i služiti kao preventivna mjera protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

– Zanimljivo je da je spavanje na boku već najpopularniji položaj kod ljudi i većine životinja, čak i u divljini, i čini se da smo ga prilagodili kako bismo najučinkovitije očistili mozak od metaboličkih otpadnih tvari koje su se nakupile dok smo budni – kaže autorica studije, danska neuronaučnica dr. sc. Maiken Nedergaard.

Spavanje na boku također pomaže u sprječavanju hrkanja u poređenju sa spavanjem na leđima, a može biti udobnije za leđa i ramena.

Ako tražite jednostavan način da podržite zdravlje mozga dok spavate, naviknite se spavati na desnoj strani, donosi MBG.

Podijeli ovaj članak