EU odobrila vakcinu protiv RSV-a: Spriječit će bolest opasnu po život

2 min. čitanja

Evropska komisija je odobrila vakcinu Arexvy, razvijenu protiv bolesti uzrokovane respiratornim sincicijskim virusom (RSV).

Naime, u saopćenju Evropske komisije je istaknuto da je odobrenje vakcine razvijene za zaštitu osoba starijih od 60 godina od bolesti donjih disajnih puteva uzrokovanih RSV-om važno s obzirom na porast RSV infekcija prošle zime.

Tako se vakcina koju je razvila britanska farmaceutska kompanija GSK može od sada koristiti u svim zemljama članicama Evropske unije.

U saopćenju se dodaje da je prevencija RSV infekcije kod starije populacije od velikog značaja za javno zdravlje i da je zbog toga ubrzan proces odobravanja vakcine.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je 3. maja upotrebu Arexvyja, koji se smatra prvom vakcinom protiv RSV-a u svijetu.

RSV

Respiratorni sincicijski virus je respiratorna bolest koja obično rezultira simptomima sličnim prehladi kod odraslih, ali može biti opasna za malu djecu, starije osobe i osobe sa temeljnim zdravstvenim problemima.

U prosjeku svake godine od RSV-a u SAD-u umire od 100 do 300 djece mlađe od pet godina. Također, godišnje umire od 6.000 do 10.000 odraslih osoba starijih od 65 godina, a RSV uzrokuje i između 60.000 i 120.000 prijema u bolnicu. U teškim slučajevima može uzrokovati bronhiolitis, koji uključuje nakupljanje upale u plućima i poteškoće s disanjem. Lijek je nastajao više od 60 godina i prvi je koji je dobio odobrenje za sprečavanje RSV-a bilo gdje u svijetu.

Podijeli ovaj članak