Eksperimentalna vakcina protiv HIV-a pokazala pozitivne rezultate u ranim ispitivanjima na ljudima

2 min. čitanja

Bilo je to malo ispitivanje prve faze testiranja vakcine koja je napravljena od konstruisane verzije proteina koji postoji na virusu HIV-a. Ova čestica je dizajnirana tako da pripremi tijelo za stvaranje široko neutralizirajućih antitijela, za koja se smatra da su ključna za stvaranje imuniteta protiv HIV-a.

Široko neutralizirajuća antitijela prepoznala bi veliki dio podtipova HIV-a, koji je neophodan za obezbjeđivanje imuniteta jer virus HIV-a često mutira.

Četrdeset osam učesnika je ili primilo testnu vakcinu ili placebo, a 35 od 36 onih koji su primili testnu vakcinu pokazalo je aktivaciju široko neutralizirajućih B ćelija antitijela koje bi mogle proizvesti prvi korak na putu do imuniteta.

– Suština ove tehnike je u tome da se imuni sistem osposobi da prepozna široku lepezu prirodnih podtipova HIV-a – kaže William Schief, jedan od autora studije. Schief je profesor na odjelu za imunologiju i mikrobiologiju u Scripps Research.

– Postoji samo nekoliko mrlja na površini šiljka HIV-a koje ostaju iste ili relativno iste u različitim izolatima. I mi pokušavamo da izazovemo vrlo specifična antitijela koja imaju vrlo specifična svojstva koja im omogućavaju da se vežu za tačno te mrlje – rekao je Schief.

U studiji faze 1 niko nije prijavio ozbiljne nuspojave, a druge nuspojave poput bola na mjestu injekcije ili glavobolje bile su blage do umjerene i povukle su se za jedan do dva dana.

Ovi rezultati, objavljeni u akademskom časopisu Science 1. decembra 2022. godine, na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, prvi put su objavljeni 2021. godine na virtuelnoj konferenciji koju je organizovalo Međunarodno AIDS društvo za istraživanje HIV-a za prevenciju. Ispitivanje su zajedno vodili Međunarodna inicijativa za vakcinu protiv AIDS-a i Scripps Research.


Podijeli ovaj članak