Eksperimentalna vakcina protiv HIV-a pokazala pozitivne rezultate u ranim ispitivanjima na ljudima

2 min. ─Źitanja

Bilo je to malo ispitivanje prve faze testiranja vakcine koja je napravljena od konstruisane verzije proteina koji postoji na virusu HIV-a. Ova ─Źestica je dizajnirana tako da pripremi tijelo za stvaranje ┼íiroko neutraliziraju─çih antitijela, za koja se smatra da su klju─Źna za stvaranje imuniteta protiv HIV-a.

┼áiroko neutraliziraju─ça antitijela prepoznala bi veliki dio podtipova HIV-a, koji je neophodan za obezbje─Ĺivanje imuniteta jer virus HIV-a ─Źesto mutira.

─îetrdeset osam u─Źesnika je ili primilo testnu vakcinu ili placebo, a 35 od 36 onih koji su primili testnu vakcinu pokazalo je aktivaciju ┼íiroko neutraliziraju─çih B ─çelija antitijela koje bi mogle proizvesti prvi korak na putu do imuniteta.

– Su┼ítina ove tehnike je u tome da se imuni sistem osposobi da prepozna ┼íiroku lepezu prirodnih podtipova HIV-a – ka┼że William Schief, jedan od autora studije. Schief je profesor na odjelu za imunologiju i mikrobiologiju u Scripps Research.

– Postoji samo nekoliko mrlja na povr┼íini ┼íiljka HIV-a koje ostaju iste ili relativno iste u razli─Źitim izolatima. I mi poku┼íavamo da izazovemo vrlo specifi─Źna antitijela koja imaju vrlo specifi─Źna svojstva koja im omogu─çavaju da se ve┼żu za ta─Źno te mrlje – rekao je Schief.

U studiji faze 1 niko nije prijavio ozbiljne nuspojave, a druge nuspojave poput bola na mjestu injekcije ili glavobolje bile su blage do umjerene i povukle su se za jedan do dva dana.

Ovi rezultati, objavljeni u akademskom ─Źasopisu Science 1. decembra 2022. godine, na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, prvi put su objavljeni 2021. godine na virtuelnoj konferenciji koju je organizovalo Me─Ĺunarodno AIDS dru┼ítvo za istra┼żivanje HIV-a za prevenciju. Ispitivanje su zajedno vodili Me─Ĺunarodna inicijativa za vakcinu protiv AIDS-a i Scripps Research.

Podijeli ovaj ─Źlanak