Dva pogrešna koraka u vezi s doručkom usporit će metabolizam

3 min. čitanja

Ipak, vrlo je važno šta dodajete doručku jer nije svaki jednako zdrav, a postoji i nekoliko loših navika kada je u pitanju doručak. Upravo one mogu utjecati na usporavanje metabolizma što će u konačnici sigurno spriječiti gubitak kilograma, piše yahoo.com.

Kako biste jednom naučili i zapamtili zašto je doručak važan za cjelokupno zdravlje i koje su kombinacije namirnica najgore, jer bi mogle usporiti metabolizam, nutricionistica Anastasia Gialouris otkriva zašto doručak ne biste trebali preskakati, a i isto tako i proteine.

Preskakanje doručka

Možda ste mišljenja kako je potrebno što manje jesti kako biste izgubili kilograme, no nutricionistica tvrdi kako je to daleko od istine, a jedna od najgorih stvari koje možete napraviti za svoj metabolizam je upravo preskakanje doručka.

Tijelo će satima biti bez hrane kada spavate tokom noći što znači da mu treba malo poticaja kada se probudite.

Navodi kako se metabolizam odmarao tokom noći kada nije bilo hrane koju bi probavljao i samim tim je ostalo bez energije koja mu je potrebna kako bi obavljao sav potreban posao koji čeka u danu.

Doručak je taj obrok koji će pomoći razbuditi metabolizam kako bi naše tijelo imalo energije.

No ako preskočite doručak tijelo ostaje u fazi posta, što će utjecati na promjene u metabolizmu, on će se uporiti jer ga ništa ne stimulira.

To je samo jedna od stvari koja otkriva zašto bismo dan trebali početi s namirnicama koje su bogate nutrijentima koji će vas zasititi, ali i pružiti dovoljno energije za cijeli dan.

Doručak je dakle iznimno zdrava navika koja će vam pomoći i da izgubite višak kilograma.

Ne unosite dovoljno proteina

Ako ste odani doručku, to je odlična stvar, ali nije kraj priče o važnosti doručka. Važno je da namirnice koje mu dodajete birate pametno, dobro balansiran obrok je važan dio uspješnog mršanja.

Gialouris navodi kako postoji još jedna navika koja može utjecati na rad metabolizma, a to je doručak koji ne sadrži važne namirnice, a posebno proteine. Možda do danas niste znali, ali upravo proteini u doručku utječu najbolje na ubrzavanje rada metabolizma.

– Ne samo da će vas proteini zasititi nego će i pojačati sposobnost organizma da sagorijeva kalorije, više nego što će to učiniti ugljikohidrati ili masnoće – navodi Gialouris.

Kaže kako je u pitanju nešto što se zove termički efekt hrane, koji će se pojačati nakon što se hrana probavlja.

Kako to ustvari djeluje? Nutricionistica pojašnjava kako kada jedete tijelo mora potrošiti nešto energije kako bi probavilo, apsorbiralo i iskoristilo te pohranilo energiju.

Kada su u pitanju namirnice koje imaju jak termički efekt, tu prednjače proteini. U doručak zato uključite jogurt, jaja ili orahe kako bi vam oni pomogli da metabolizam brže radi.

Podijeli ovaj članak