Zašto je kolagen najbolji sastojak u borbi protiv starenja kože?

3 min. čitanja

Borba protiv starenja je postala važan dio svakodnevne rutine njege kože. Mnogi se okreću proizvodima protiv starenja koji koriste razne kombinacije aktivnih sastojaka kako bi održali, hidrirali i obnovili kožu.

Jedan od ključnih sastojaka u ovim proizvodima je kolagen. Kolagen je poznat po svojim hidratantnim svojstvima i sposobnosti zadržavanja vode. Zbog toga se sve više koristi u proizvodima kao što su karmini. Kolagen također podržava proces reparacije kože.

Da bi se poboljšao i ubrzao prirodni proces regeneracije kože, polikolagenski peptidi se koriste u proizvodima za njegu kože. Oni imitiraju prirodne fragmente kolagena i podržavaju proces reparacije kože. Ovi proizvodi pružaju brzo olakšanje linija i bora, poboljšavaju ten i elastičnost kože. Kreme sa kolagenom također imaju efekat zatezanja kože, čineći je zdravom i napetom.

Važno je naglasiti da neke kreme sadrže molekule kolagena koji su preveliki za kožu da ih apsorbira, zbog čega su beskorisni. Zato je bitno koristiti hidrolizovani kolagen.

Kolagen je odgovoran za snagu i elastičnost kože. To je glavni vlaknasti protein u vezivnom tkivu životinja i najzastupljeniji protein kod sisara. Kolagen ima značajnu ulogu u koži, kostima, hrskavici, ligamentima i tetivama. Zajedno sa mekim keratinom, kolagen je odgovoran za snagu i fleksibilnost kože. Sa starenjem dolazi do degradacije kolagena, što dovodi do pojave linija i bora.

Molekularna struktura kolagena nije u potpunosti poznata, ali je slična strukturi trolančanog užeta, gdje svaki lanac predstavlja polipeptidni lanac. Kolagen se može pretvoriti u želatin ključanjem vode, a potom ovežat ilu hidrolizovati. Želatin nema potpunu nutritivnu vrijednost jer ne sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne tijelu. Naziv kolagen je dobio po grčkoj riječi za lijepak, jer se kolagen koristio za pripremu lijepka prije više hiljada godina.

Kolagen ima široku primjenu u stomatologiji, ortopediji i kirurgiji, uključujući i kozmetičku hirurgiju. Također se koristi kao sredstvo za liječenje opekotina, u rekonstrukciji kostiju i kao zamjena za kožu. Većina medicinskog kolagena dobiva se iz goveda i svinja, ali postoji i skuplji ljudski kolagen koji se dobiva iz ljudskih izvora.

U kozmetičkoj industriji, kolagen se koristi u proizvodima za njegu kože i kose. Postoji više strukturno različitih tipova kolagena, pri čemu kolagen III prevladava u mladoj koži. Sa starenjem, dolazi do smanjenja sinteze kolagena, što rezultira nastankom bora.

Kada je koža izložena vanjskim stresorima, poput UV zračenja, fibroblasti u koži počinju regeneraciju oštećenih struktura uz pomoć citokina, bioloških signala.

Ukratko, kolagen je ključni sastojak u proizvodima protiv starenja jer pruža hidrataciju, podržava proces reparacije kože te poboljšava njenu elastičnost i ten. Važno je koristiti hidrolizovani kolagen koji koža može efikasno apsorbirati. Kolagen ima važnu ulogu u snazi i elastičnosti kože, ali se njegova sinteza smanjuje sa starenjem, što dovodi do pojave bora.

Podijeli ovaj članak