Tri koraka koji vam mogu pomoći da počnete vjerovati u sebe

4 min. čitanja

Postoje oni koji sanjaju o tome da postanu veliki sportisti i pobijede na Olimpijskim igrama, da pišu uspješne bestselere, da se probiju u svijet kinematografije i da njihov talent bude prepoznat. Međutim, nažalost, kako odrastamo, sudaramo se sa stvarnošću koja te snove čini sve blijeđim i dalekim. Rodbina nam govori da se moramo skrasiti i pokušati nešto konkretno napraviti da zaradimo kruh, jer snovi ne plaćaju račune.

Potreba za platom tjera nas da se vratimo na posao koji ne volimo ili je samo blijeda kopija onoga što smo sanjali. Lako bi bilo okriviti sudbinu, okolnosti, druge za ovaj tužan poraz.

Ali krivica je samo naša, jer smo prestali vjerovati u sebe i u mogućnost da svoj san pretvorimo u stvarnost. Otvorimo svoju ladicu, izvadimo san i skinimo sloj prašine koji se na njemu taložio svih ovih godina.

Šta možemo učiniti sada da vjerujemo u sebe i postignemo svoje ciljeve?

1. Odnos sa samim sobom
Upamtite da je najvažniji odnos koji imate (i koji ćete imati) u životu onaj sa samim sobom. Što god da se dogodi, važno je nikada ne napustiti osobu ispred sebe, koja se gleda u ogledalu, i nikada ne prestati vjerovati u nju. Uzmite nekoliko trenutaka da pogledate svoj odraz u ogledalu: to je osoba koja ima sve akreditacije za postizanje cilja koji je postavila – u to morate biti uvjereni.

2. Mislite na sebe
Na vašem putu srest ćete mnogo ljudi (mnoge ste već upoznali) koji će vam reći da nemate dovoljno talenta i vještina da ostvarite svoj san ili da je vaš san preambiciozan i da ga je nemoguće ostvariti. Prestanite slušati ove glasove koji su vam predugo rezali krila i usredotočite se samo na korake koje treba poduzeti kako biste došli do cilja. Zapitajte se svaki dan: “Šta mogu učiniti danas da se malo približim svom cilju? “, “Koji korak, makar i najmanji, mogu učiniti da ostvarim svoj san?” To može biti stavljanje male količine novca na stranu za plaćanje kursa, kupovina nove knjige za učenje i poboljšanje vaših vještina, slanje e-pošte ili prijava na audiciju.

3. Ponašajte se kao da vjerujete u sebe
Amerikanci kažu: “Fake it until you make it”, što bismo mogli prevesti kao “Nastavi se pretvarati dok ne postane istina”. Ponašajte se kao da je taj san već stvarnost, kao da ste već postali ono što želite postati. Vjerujući u sebe i ponašajući se u skladu s tim, dajete si beskonačan raspon mogućnosti koje vam inače nikada ne bi bile dostupne. Ako ste uvjereni u svoj talent kao glumci i sigurni u svoju vrijednost, pristupit ćete audicijama s odlučnošću nekoga ko zna i ima sve što je potrebno da dobije tu ulogu, i nećete dopustiti da vas obeshrabri odbijanje jer znate koliko vrijedite. Nastavit ćete pokušavati dok taj san ne postane stvarnost. A kada konačno postanete ono što želite biti, to neće biti slučajnost ili magija: dali ste si dopuštenje da stvarno vjerujete u to i zauzmete svoje mjesto u svijetu.

Podijeli ovaj članak