Težak život vječno nasmijane Tine Turner: Muž ju je zlostavljao, umrli su joj sinovi…

4 min. čitanja

Jedna od najpopularnijih pjevačica svih vremena Tina Turner preminula je nakon duge bolesti u 84. godini, u svom domu u Küsnachtu kod Ciriha, u Švicarskoj.

Crno oko, slomljen nos…

Kraljica rock‘n‘rolla imala je težak život. Prije četiri godine je u intervjuu za CBS News Gayle King pričala o svom bivšem, pokojnom suprugu Ikeu, koji ju je zlostavljao i tukao. Tada je otkrila da se za njega udala samo da bi spriječila dalje zlostavljanje, ma kako to pardoksalno zvučalo.

Za nju je, kazala je tada, njen drugi brak sa njemačkim muzičkim producentom Erwinom Bachom zapravo prvi brak.

Inače, Tina je za Ikea bila udata od 1962. do 1978. godine.

– Kada me je Ikae pitao da se udam za njega, znala sam da je to s nekom namjerom. Ali morala sam da kažem da… ili bi bilo batina. I tako, kada je trebalo da se vjenčamo, to nije bila moja ideja, otkrila je.

Turner, međutim, priznaje da postane “emotivna” kada razmišlja o Ikeu koji je preminuo 2007. godine, a njihov odnos u početku nije bio zlostavljanje, piše Independent.

– U početku je Ike bio veoma dobar prema meni. No nije mu se dopalo što je morao da zavisi od mene. I nisam željela da započinjem svađu jer bi uvijek bilo crno oko, slomljen nos, natečena usna, slomljeno rebro, prisjetila se pjevačica.

Tina i Ike su sarađivali tokom šezdesetih godina, prije nego što se hemija sa scene prebacila u realan život. Ike ju je kasnije godinama ozbiljno zlostavljao, toliko da je Tina pokušala izvršiti samoubistvo 1968. Poznato je da je istovremeno bio nevjeran i ovisnik o drogama.

Tina je bukvalno pobjegla iz braka 1976. godine, a sud joj je dozvolio da može da zadrži scensko ime Tina Turner koje joj je Ike dao, ali ga je zvanično zaštitio kao svoje.

Poslije razvoda Tina je doživjela preporod, sa planetarnim hitovima koji se i danas slušaju, a među kojima je i “Simply the Best”, a njena životna priča pretočena je u za Oskara nominovani film “What’s Love Got to Do with It” 1993. godine.

Tina je imala četvero djece, dvoje biološke – Raymonda i Ronnieja – i dvoje Ikeove djece koje je usvojila. Pjevačica se 2013. odrekla američkog državljanstva i od tada je živjela u Evropi sa suprugom Erwinom.

Životni poklon

U svojoj autobiografiji Tina Turner: My Love Story, između ostalog je govorila o bolesti bubrega zbog koje joj je bila potrebna trasnplatacija organa. Donor je bio njen suprug Erwin koji joj je darovao “životni poklon”.

Operacija je obavljena u aprilu prošle godine, a pjevačica je potom još neko vrijeme provela u bolnici jer je njeno tijelo odbacivalo donirani organ. U svojoj knjizi je također pisala i o tome kako se izborila s moždanim udarom, ali i kako je izgledala borba protiv karcinoma.

Tužna priča

Međutim, njena tužna priča nastavila je u julu 2018. kada je Tinin sin Craig Turner pronađen mrtav u svom stanu u Kaliforniji. Naime, obdukcija je pokazala da je pucao sebi u glavu iz sačmare.

Turner je imala samo 18 godina kada je rodila Raymonda, čiji je otac saksofonista Raymond Hill. Njen suprug Ike naknadno je usvojio Raymonda.

– Mislim da je Craig bio usamljen, to je ono što mislim da ga je dotuklo. Imam mnogo slika na kojima se smije i osjećam da je na boljem mjestu. Zaista osjećam, kazala je Turner 2019. o smrti svog sina.Nova tragedija zadesila je Tinu kada je njen drugi sin Ronnie umro od raka debelog crijeva 2022. godine u svojoj kući u Los Angelesu.

Podijeli ovaj članak