Prvo filmsko iskustvo Norah Jones

4 min. čitanja

Legenda kaže da je malo kome poznata Norah Jones, nakon što su neki utjecajni ljudi čuli njen demo snimak, došla u studio i zapanjila sve prisutne interpretacijom pjesme Briana Ferryja “More Than This”, pjesme koja joj je prvi put “došla pod ruke”. Svi su bili očarani njenim “medeno slatkim” glasom i načinom pjevanja da su automatski izdali, ono što će kasnije postati raritet, neku vrstu “introducing” albuma – “Norah Jones First Sessions”.

Širem auditorijumu se predstavila na dodjeli Grammyja 2002. sa albumom prvijencem “Come Away With Me” i osvojila nagrade u pet glavnih kategorija. Od 2002. pa do 2007. Norah će izdati još dva dobro od publike i kritike primljena albuma, te ostvariti glumački debi na srebrenom platnu.

”Ne znam kako da počnem/jer priča je već ispričana…” stihovi su uvodne numere koju je Norah otpjevala i koja nas priprema za film “My Blueberry Nights” (Noći boje borovnica, 2007) nadarenog hongkonškog reditelja Wonga Kar-Waia (“In the Mood for Love”, 2000). Podijeljen na tri dijela, priče o ovisnosti o ljubavi, ljubavi i alkoholu, ljubavi i kockanju, film “Noći boje borovnica” prvo je filmsko ostvarenje Wonga Kar-Waia na engleskom jeziku u kojem je uspio zadržati umjetnički integritet i naročit vizuelni stil, a ujedno i prvo filmsko iskustvo dražesne Norah Jones.

Kod Wonga Kar-Waia priča je podređena emociji, a ta emocija je ljubav. Elizabeth (Jones) nakon prekida veze sa momkom sprijatelji se sa Jeremyjem (Jude Law), vlasnikom kafića na Manhattanu u kojem je provodila sate sa momkom. U nemogućnosti da preboli svog dragog odlazi iz New Yorka i zapošljava se u restoranu u Memphisu i u noćnom kafiću, gdje upoznaje policajca alkoholičara Arniea (David Strathairn), koji se još nije pomirio sa time da je rastavljen od prelijepe i dosta mlađe žene Sue Lynne (Rachel Weisz). Scena u kojoj Rachel Weisz u slowmotionu ulazi u kafić dok se u pozadini čuje pjesma Otisa Reddinga “Try A Little Tenderness” je nešto što će vam se sigurno urezati u sjećanje.

Elizabeth nakon Memphisa odlazi u Nevadu i tamo upoznaje Leslie (Natalie Portman), djevojku ovisnu o kockanju, sa kojom će otići put Las Vegasa i na kraju se vratiti u New York.

Norah Jones je u filmskom debiju pokazala i dokazala da pjevački talenat prepušten emocijama zna prevesti u glumački i uradila je veoma dobar posao. Wong Kar-Wai je na osnovu svoje priče zajedno sa književnikom Lawrenceom Blockom napisao scenarij koji je uspio pretočiti u iznimno koloričan i idiličan film u kojem sve vrvi od pastelnih boja i neonskih svjetala, za šta je uveliko zaslužan direktor fotografije Darius Khondji.

Od početka, kada vidimo sladoled kako se prelijeva preko pite od borovnica, pa do samoga kraja – prelijepog i fenomenalno snimljenog poljupca, “Noći boje borovnica” su veoma lijepo i prijatno filmsko ostvarenje kojem ćete se vraćati iz godine u godinu.

Podijeli ovaj članak