Mak Hubjer, umjetnik i kustos: Djelovati izvan lokalnih okvira

6 min. ─Źitanja

Galerija Brodac ─çe u okviru Art Faira Nesvrstani u Zagrebu predstaviti projekt Contemporary Bosnia i radove troje bosanskohercegova─Źkih umjetnika – Sa┼íe Tati─ç, Bojana Stoj─Źi─ça i Kemila Bekte┼íija. O kakvom se projektu radi?

– Contemporary Bosnia je projekat Galerije Brodac koji ima za cilj aktivnu promociju savremenih bosanskohercegova─Źkih umjetnika, posebno mla─Ĺe generacije, kao i savremenih trendova u na┼íoj umjetnosti. Ovaj poduhvat proizlazi iz duboke svijesti o nedostatku prilika, vidljivosti i podr┼íke koja je dostupna bosanskohercegova─Źkim umjetnicima i kulturnim radnicima, kako na doma─çoj sceni tako i na me─Ĺunarodnoj razini.

Promijeniti percepciju

Na┼żalost, veoma mali broj umjetnika i radnika u kulturi u Bosni i Hercegovini ima mogu─çnost da djeluje izvan lokalnih okvira. Postoji niz faktora koji su doprinijeli ovom trendu, uklju─Źuju─çi nedostatak adekvatne institucionalne podr┼íke i op─çu dru┼ítvenu nezainteresovanost za umjetnost i kulturu. Nedostatak finansijskih sredstava, nedostatak infrastrukture, nedostatak adekvatnih izlo┼żbenih prostora i podr┼íke za me─Ĺunarodne razmjene i saradnje.

Ovaj projekat tako─Ĺer nastoji izazvati i promijeniti op─çu percepciju i stav prema umjetnosti i kulturi u dru┼ítvu, te potaknuti ve─çu podr┼íku i razumijevanje za stvarala┼ítvo i doprinos umjetnika u zajednici.

Galerija Brodac ┼żeli potaknuti pozitivne promjene u umjetni─Źkom sektoru, te pru┼żiti podr┼íku i vidljivost umjetnicima koji su ─Źesto marginalizirani i nedovoljno cijenjeni. Stoga smatram da su ovakvi poduhvati nu┼żno rje┼íenje da bismo prije svega sami sebi stvorili prostor za ┼íirenje i djelovanje, ali i skrenuli pa┼żnju na ulogu i zna─Źaj BiH savremene umjetni─Źke scene.

Kako ste kustoski koncipirali predstavljanje bh. umjetnika u Zagrebu?

– Odlu─Źio sam predstaviti umjetnike koji su generacijski bliski, ali i kroz ─Źije radove sam prepoznao sli─Źan stvarala─Źki senzibilitet i kriti─Źko razmi┼íljanje. Bojan Stoj─Źi─ç (dobitnik nagrade Zvono za 2023. godinu), Sa┼ía Tati─ç i Kemil Bekte┼íi su umjetnici koji su svojim djelovanjem u proteklom periodu ostavili jasan i neizbrisiv trag na lokalnoj i regionalnoj umjetni─Źkoj sceni. Izlo┼żba je koncipirana tako da su predstavljeni radovi koji prije svega posjeduju intimnu perspektivu i pogled na stvarnost inspirisan li─Źnim dilemama i konfliktima.

Sa kakvim radovima ─çe se predstaviti umjetnici koje ste kurirali, mo┼żemo li govoriti o estetskim sli─Źnostima i preplitanjima?

– Svaki od ovih umjetnika ─çe predstaviti svoje najnovije radove. Primijetio sam jednu zajedni─Źku estetsku nit me─Ĺu njima, a to je njihova sposobnost da kombiniraju intimnost i univerzalnost u svojim umjetni─Źkim djelima. Oni se bave dru┼ítvenim temama kroz prizmu vlastitih pri─Źa, iskustava i emocija, stvaraju─çi tako direktan susret i dublju povezanost s publikom. Njihovi radovi postaju vrsta narativa koji poti─Źe gledatelje na introspekciju i samorefleksiju, otvaraju─çi prostor za dijalog o ┼íirim pitanjima koja se ti─Źu cijelog dru┼ítva.

Cilj Vam je predstavljati bh. umjetnost na regionalnoj i me─Ĺunarodnoj sceni, koliko je to danas izazovan posao, te koliko postoji interesovanje za na┼íu umjetnost?

– Mislim da je va┼żno prepoznati da interesovanje za bosanskohercegova─Źku umjetnost postoji onoliko koliko ga mi sami stvorimo. Nekada je umjetnost iz Bosne i Hercegovine bila u fokusu zbog dru┼ítvenih ili politi─Źkih de┼íavanja, ali smatram da je do┼ílo vrijeme da napravimo iskorak iz te ÔÇťkomfor zoneÔÇŁ i aktivno se upustimo u pariranje regionalnim umjetni─Źkim scenama poput Zagreba i Beograda, koje su, bez obzira na na┼íe predrasude, daleko ispred nas.

Ne krivim umjetnike koji se uglavnom sami suo─Źavaju s izazovima i svojim entuzijazmom guraju naprijed umjetni─Źku scenu u Bosni i Hercegovini. Oni ostaju predani svom stvarala┼ítvu i poku┼íavaju dati svoj doprinos unato─Ź nedostatku institucionalne podr┼íke i ┼íireg dru┼ítvenog interesa za umjetnost.

Veliki izazovi

Svaki poduhvat poput projekta Contemporary Bosnia predstavlja tapkanje u mraku jer nema garancije za uspjeh. Me─Ĺutim, bez konstantnih napora i rada sigurno je da se ni┼íta ne─çe dogoditi. Potrebno je ulo┼żiti napore, stvarati nove prilike, izgra─Ĺivati mostove s drugim umjetnicima i kulturnim institucijama kako bismo pove─çali vidljivost i utjecaj bosanskohercegova─Źke umjetnosti.

Mogu li danas bh. umjetnici ┼żivjeti od svog rada, te za┼íto su va┼żna predstavljanja na doga─Ĺajima kakav je Art Fair Nesvrstani?

– Jako je te┼íko za umjetnike, kako u Bosni i Hercegovini tako i ┼íirom svijeta, ostvariti pristojan ┼żivot samo od svog stvarala┼ítva. ─îak i mnogi priznati i poznati umjetnici moraju obavljati dodatne poslove kako bi podr┼żali sebe i svoje umjetni─Źke projekte. Me─Ĺutim, situacija u Bosni i Hercegovini je posebno te┼íka.

Postoje brojni faktori koji doprinose ovoj situaciji. Prvo, ekonomska situacija u zemlji nije povoljna, a umjetnost ─Źesto nije visoko na listi prioriteta kada je u pitanju raspodjela sredstava. Nedostatak finansijske podr┼íke umjetnicima, nedovoljno ulaganje u umjetnost i nedostatak odr┼żivih izlaga─Źkih prostora ─Źine da se umjetnici suo─Źavaju s velikim izazovima u svojoj karijeri.

Tako─Ĺer, nedostatak art fairova i drugih inicijativa koje bi stvorile vidljivost umjetnicima i podr┼żale razvoj tr┼żi┼íta umjetnosti dodatno ote┼żava situaciju. Posljednji poku┼íaj odr┼żavanja Art Faira u Bosni i Hercegovini bio je davne 2014. godine, ┼íto ukazuje na nedostatak kontinuirane podr┼íke i interesa za ovakve doga─Ĺaje.

U svjetlu ovih izazova, Art Fair Nesvrstani predstavlja jedinstvenu i rijetku priliku za umjetnike da promovi┼íu svoje radove i ostvare zna─Źajnu vidljivost u umjetni─Źkoj zajednici.

Podijeli ovaj ─Źlanak