(FOTO) Zdravko Čolić “dočekao” za Travnik vezu i okupio oko 10.000 posjetitelja

3 min. čitanja

Spektakularnim koncertom legendarnog Zdravka Čolića na stadionu Pirota u Travniku, sinoć je završena druga kuilturno-zabavna i privredna manifestacija Dani dijaspore.

Prema riječima Aldijane Dizdar, glasnogovornice Općine Travnik, Zdravko Čolić je konačno “dočekao” za Travnik vezu i na stadionu Pirota okupio oko 10 000 posjetitelja.

“Koncert Zdravka Čolića u Travniku se s velikim nestrpljenjem iščekivao, a veliko interesovanje kako domaćih, tako i posjetitelja iz zemalja okruženja uz snažnu emociju koja je sinoć vladala Pirotom, ali i u cijelom gradu nam je zapravo potvrdila da su ispunjena sva očekivanja”, kazala je Dizdar.

Istaka je da je Travnik tokom cijele sedmice bio u znaku manifestacije Dani dijaspore, kojoj je, uz brojne kulturno-zabavne sadržaje, fokus bio na susretima potencijalnih investitora sa predstavnicima vlasti i domaćih privrednika.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je kazao da su najvažniji događaji manifestacije bili privredni susreti koji su okupili preko 30 privrednika sa različitih kontinenata, Zapadne Europe, Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i iz Omana.

“Zadovoljstvo nam je kazati da smo kao lokalna zajednica zaista prepoznati kao neko ko nastoji da se priča o povezivanju sa dijasporom uozbilji na svim mogućim nivoima. Ono što nas posebno zanima jesu investicije i u tom smislu smo kao općinska administracija tokom cijele prošle godine radili na tome da stvorimo što je moguće bolje uvjete, prije svega na pripremanju radno – poslovnih zona gdje će se ponuditi i mogućnosti investiranja”, rekao je Dautović.

Objasnio je da je puštena u rad web platforma koja se zove “travnikinvest.ba” na kojoj će svi privrednici, ne samo dijaspora već i drugi na domaćem i na engleskom jeziku dobiti sve potrebne informacije o tome šta je to što se nudi u Travniku i zbog čega baš investirati u Travnik.

“Da smo na pravom putu pokazao je i USAID sa kojima sarađujemo na projektu u naredne četiri godine, gdje će se poticati investicije u općinu Travnik”, naglasio je Dautović.

Organizatori su poručili da su prvi susreti dijaspore u Travniku, upriličeni prošle godine rezultirali dobrim početnim koracima, a što je ove godine potvrđeno brojnijom posjetom svim kulturno-zabavnim događajima, kao i privrednim susretima na kojima je cilj kako su istaknuli, izgraditi neke nove mostove kroz prezentaciju mogućnosti ulaganja u zemlju rođenja za sve one koji su iz različitih razloga bili prinuđeni napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju, Dautović je zaključio da je msnifestacija začinjena legendarnim koncertom Zdravka Čolića, te da se može kazati da su Dani dijaspore u Travniku pod nazivom “Investirajte u Travnik, investirajte u budućnost” uspješno završena i da su već sada započeli sa pripremama za narednu godinu.

Podijeli ovaj članak