Koncertnim spektaklom u Domu mladih obilježena 60. godišnjica kultnih Indexa

3 min. čitanja

Koncertni spektakl “Indexi i prijatelji” kao hommage kultnom sarajevskom bendu Indexi održan je večeras u punoj dvorani sarajevskog Doma mladih, kao jedan od pet velikih regionalnih koncerata posvećenih 60. godišnjici od osnivanja tog bezvremenskog benda.

Kompanija Music Time tim povodom organizirala je i producirala pet velikih regionalnih koncerata od kojih je jedan i u Sarajevu.

U ovom emotivnom projektu pjevali su se nenadmašni hitovi kao što su Bacila je sve niz rijeku, Sanjam, Balada, Da sam ja netko, Sve ove godine, Plima, Jutro će promijeniti sve i dr.

Sa raznih strana svijeta okupili su se živući članovi benda Fadil Redžić, Neno Jurin, Miroslav Šaranović, Peco Petej, Vlado Pravdić, legendarni klavijaturist Bijelog dugmeta koji je muzičku karijeru počeo u Indexima, te gitaristi Muris Varajić i Ivan Kukić.

Uz njih na bini se našla kombinacija starijih i iskusnijih, te mladih pjevača, vrhunskih vokalnih kvaliteta. Pjevat će Dado Topić, Hari Mata Hari, Zoran Predin, Neno Belan, Branko Đurić-Đuro, Dino Jelusić, Nermin Puškar, Bojana Stamenova, Amel Čurić, Tamara Todevska, Dejan Cukić.

Indexi su najdugovječnija i najznačajnija bosanskohercegovačka pop rock grupa i jedna od najboljih ex-yu grupa koja je žarila i palila od 1962. do 2001. godine. U tom su razdoblju objavljena dva studijska albuma, 27 singlova, te 12 kompilacijskih albuma, no poznato je i to da više njihovih pjesama do sada nije objavljeno.

Prvi nastup Indexi su imali u jesen 1962. u sarajevskom Domu milicije. U početku su svirali instrumentalnu muziku i to obrade svjetskih hitova svojih uzora The Shadows, The Kinks i Cliffa Richarda a kasnije su počeli snimati i svirati i svoje pjesme. Posljedni koncert Indexa održan je u Banja Luci, u dvorani Borik 5. maja 2001.

Nakon što je nenadmašni pjevač Davorin Popović umro 18. juna 2001., grupa prestaje da postoji. Gitarist Slobodan Bodo Kovačević je umro 22. aprila 2004. godine, bubnjar Đorđe Kisić 25. novembra 2005., a nedavno nas je napustio i legendarni Kornelije Bata Kovač.

Turneja “Indexi i prijatelji” počela je 23. oktobra u Ljubljani, u Cankarjevom domu, a dan kasnije uslijedio je zagrebački Lisinski. Nakon rodnog grada Indexa, 27. i 28. oktobra koncerti su zakazani u Beogradu u MTS dvorani te Skoplju, u koncertnoj dvorani Filharmonije.

Podijeli ovaj članak